DJ levysoittimet: tekniikka, huolto ja ylläpito

429 posts, 22 pages, 210,777 views

Avatar
#361 • • cop2cop Guest
näköjään suurin osta netistä löytyvistä ohjeista aiheeseen perustuvat tai lainaavat tuon saman faq:in, joka on siis kirjoitettu 1994. outoa on se, että esim. tuossa tän threadin toiselta sivulta löytyvässä linkissä (http://www.kolumbus.fi/janne.husu/specs/mk2specs.html) on sama kuva kuin 1200:n service manualissa, mutta tekstit potikoille on vaihdettu toisinpäin?!
Avatar
#362 • • eibou Guest
Pyörittelin eräänä iltana levyjä kahdella teknarilla, ja siinä sitten lisäilin aina nopeutta pitchillä ja seurasin levylautasen pallojen liikettä. Heti pisti silmään, kun pallot liikkuvat eri nopeudella eri soittimissa, vaikka pitch-luvut ovat samat. Selvästi jommassakummassa on vika.

Toisessa teknarissa toisiksi ylimmät pallot pysyvät paikallaan kun pitch on kakkosen kohdalla. Ylimmät pysyvät paikallaan kun pitch on neljän kohdalla. Sitten taas alimmat pallot pysyvät paikallaan kun pitch on -2 kohdalla. Eli tässä laitteessa pitch näyttäisi toimivan moitteettomasti ja loogisesti(luvut saattavat olla eri, en nyt tarkkaan muista olivatko nuo luvut, mutta kuitenkin tasaluvut ovat sekä samat vastakkaisluvut plussan ja miinuksen puolella).

Toisessa pallot pysyvät tasassa aivan ihmepaikoissa; toisiksi ylimmät pallot pysyvät paikoillaan jossain +4½ kohdalla. Ja ylimmät +8 kohdalla. Alimmat pallot pysyvät paikallaan muistaakseni jossain -3 kohdalla. Nollakohta on kuitenkin oikein, ainoastaan pitchiin koskettaessa nopeus muuttuu epäloogiseksi.
Voiko tällaista vikaa tulla vain laitteen iän myötä? Itse en tiedä ikää kun käytettynä ostin, mutta näyttää ainakin kymmenvuotiaalta. Ja myyjä sanoi että ei ole ruuvattu. Vähän kyllä epäilyttää nyt, koska pitch on vituillaan.

Pystyykö tällaisen vian poistamaan mitenkään? Itse asun Lappeenrannassa, joten jos esim. Carolla on tietoa ja taitoa tällaisessa asiassa, niin voisin pyytää apuasi ihan konkreettisestikin.

Kiitos.
Avatar
#363 • • Quu Guest
Jos olet hommannut Teknarisi käytettynä, niin todennäköisesti joku edellisistä omistajita on polkka-angsteissaan ns. "ruuvannut" teknarinsa. Eli pitchin skaala on tuplattu vääntämällä paria ruuvia.

Pitchit saa takaisin kohdalleen, mutta se vaatii jo Caroa, työkaluja ja aikaa.
Caro²

Posts: 5,301

#364 • • Caro² Fiilis / SESSIONS2
Tuon toisen soittimen pitchin heitto kuulostaa niin säädetyltä, että siinä saattas jopa ollaki kyseessä ruuvaus. Toisessakin mahdollisesti (vituiksi mennyt) ruuvaus kyseessä. Vanhoissa teknareissa kuitenkin osat kulahtaa ja sen takia ne rupee toimimaan miten sattuu.

Vaikka ne säätää digiskoopilla kohdalleen, niin pitchien laajuus ei siltikään välttämättä istu ihan kohdalleen uuden koneen kanssa. Teknari on kuitekin teknari ja sillä/sille voi tehdä monia vekkuleita pikkujuttuja asian parantamiseksi :excellent:
Avatar
#365 • • Husu Guest

näköjään suurin osta netistä löytyvistä ohjeista aiheeseen perustuvat tai lainaavat tuon saman faq:in, joka on siis kirjoitettu 1994. outoa on se, että esim. tuossa tän threadin toiselta sivulta löytyvässä linkissä (http://www.kolumbus.fi/janne.husu/specs/mk2specs.html) on sama kuva kuin 1200:n service manualissa, mutta tekstit potikoille on vaihdettu toisinpäin?!



Mun sivusto on tehty alkuperäisen Kaukomarkkinoilta saamani Technics SL-1210MKII:n Service Manualin pohjalta ja kuvat ovat ko. manuaalista.

Kaikki sivulla kuitenkin pitää tietääkseni vielä paikkansa, mitä potikoiden säätöihin tulee ja mitä pitää säätää. En vastaa muiden levittämistä manuskoista tai tiedoista, kukin säätää miten tykkää.
Avatar
#366 • • yohes Guest
Vi¤#u,

Ostinpa tossa teknarin ja sen himaan vietyäni aloin putsailemaan sitä kun oli kerännyt jonkin verran pölyä. Ajattelimpa sitten nostaa äänivarren pois ja pyyhkiä paskat pois siitä tyvestä. Kun nostin varovasti äänivartta niin kuulu naps ja yksi niistä pienistä johdoista (punainen ) mitkä tulee äänirasiasta meni poikki. Joku edellisistä omistajista oli ilmeisesti katkassut joskus sen johdon ja kolvannut uudestaan kiinni. :angry:

Noh, ajattelin että eipä siinä mitään, liitetään johdot uudestaan toisiinsa, mutta kun johto on niin lyhyt (monien liitoskokeiluiden jälkeen vielä lyhyempi) että liittämisestä ei tule mitään. Ei varmaan auta muuta kun vaihtaa se johto kokonaisuudessaan. Eli olisi mahtavaa jos joku on esim. vaihtanut äänivarren teknariinsa ja osaisi kertoa, että minkälaisella johdolla tämän ko. johdon voi korvata ja mitä pitää huomioida sitä vaihtaessa.

Niin ja vielä piti kysyä siitä, kun teknari on ilmeisesti saanut nyrkkiä ed. omistajalta ja sen seurauksen levylautasessa on kolhu. Kolhusta ei oikeastaan mitään haittaa ole mutta levylautanen ei ole täysin vakaa. Heittoa on n. 1 mm.
Onko tosta mitään haittaa tms. Ero on kuitenkin melko pieni. En ite huomannut että vaikuttaisi mitenkään, mutta kun ei ole toista teknaria mihin verrata niin vaikea sanoa onko tosta mitään harmia. Uutta levylautasta en kuitenkaan viitti ostaa. Tulee sen jälkeen käytetylle teknarille vähän liikaa hintaa. :)

Edit: typo
Caro²

Posts: 5,301

#367 • • Caro² Fiilis / SESSIONS2


Eli olisi mahtavaa jos joku on esim. vaihtanut äänivarren teknariinsa ja osaisi kertoa, että minkälaisella johdolla tämän ko. johdon voi korvata ja mitä pitää huomioida sitä vaihtaessa.


Pohja auki. Äänivarren kaapeloinnin suojalevy irti, samoin se muovinen nelikulmion muotoinen johdon kiristin (suojalevy on noin 10cm halkaisijaltaan oleva "peltinen" kiekko (kuva kiekosta)..

Sieltä sitten löytyy pieni piirilevy Siitä juottelet irti kaikki ne pikkiriikkiset kaapelit (musta, vihree, sininen, punanen ja olikohan siinä viel viides valkonen). No ei voi muistaa. Ne on kuitenkin ne kaapelit jotka on kiinni siellä äänivarren päässä.

Sitten soitin oikein päin. Ruuvaat auki äänivarren ripustuksen. Suosittelen olemaan varovainen ja valitsemaan työkaluksi ruuvimeisselin joka on juuri ja juuri sopiva ripustuksen ruuvin kantaan (murtuvat helposti). Sitten vaan voimalla vääntää. Siinä on ulkokehän kiristysruuvi ja sisäruuvi on se joka on laakereita vasten.

Kun ruuvit on irti, pitäs äänivarsi nousta irti aika mutkitta. Sen jälkeen päästään käsiksi äänivarren päässä oleviin äänirasian holkin kiristysruuveihin. Nämä pari ruuvia irti jonka jälkeen saadaan se itse palikka irti äänivarren päästä jossa ne kaikki piuhat on kiinni. Sen jälkeen piuhan vaihtaminen tai jatkaminen on varmaan vähän helpompi homma.

Teoriassa ei kait ole kovin suurta väliä minkälaista kaapelia sinne laittaa. Kunhan piuhan vastus on mahdollisimman pieni ja massa myöskin mahd. pieni. Ylimääräinen massa varren sisällä vaikuttaa ainakin teoriassa varren liikeherkkyyteen - mutta dj-rasian neulapainoilla ja näissä ympyröissä tuskin asialla on minkään valtakunnan merkitystä. Ainoa mikä tulee mieleen on, että liian paksu kaapeli ei mahdu pujottumaan sieltä varren ripustuksien välistä.

Niin.. ja katso, että se piuha tulee oikeaa reittiä sitten sieltä ripustuksen välistä. Solmi kaapeleiden päähän pieni solmu ja tee vaikka tinasta pieni koukku jolla ujutat kaapelit oikeaa reittiä takasin piirilevylle.

pahoittelen jos on sekavaa tekstiä - on aika kiire tässä.



mutta levylautanen ei ole täysin vakaa. Heittoa on n. 1 mm.


Kaikki teknarien lautaset huojuu noin millin. Ihan normaalia.
Avatar
#368 • • yohes Guest
Kiitos Caro²
Avatar
#369 • • Tirppa Guest
Mulla kyllä pyörii ne pallot ihan päin anusta ihan uusissa vehkeissä.. en sitten tiedä missä vika :p

+6 pallojen mukaan jossain lähempänä 6.5 paikkeilla.. samoin +3.3 lähempänä neljää ja sama ku -3.3 lähempänä neljää. En sitten tiedä onko mulla silmät ristissä :p

ehkä se vaan heittää mun silmissä kun nolla kuitenki tuntuu olevan kohdallaan :p

SL-1200MK2 siis kyseessä.
Caro²

Posts: 5,301

#370 • • Caro² Fiilis / SESSIONS2


+6 pallojen mukaan jossain lähempänä 6.5 paikkeilla.. samoin +3.3 lähempänä neljää ja sama ku -3.3 lähempänä neljää. En sitten tiedä onko mulla silmät ristissä :p


Oon miettiny tuota asiaa itsekin. Vois olettaa, että kun kyseessä on kuitenkin seitkytluvun lopulla tehty laite, niin on annettu "suurinpiirtein" arvo tuolle 6%:n palloriville. Uusissa soittimissa (Mk5->) "virhe" on korjattu, ja ylimmälle palloriville ilmotetaan 6.4% arvo (tsekatkaa vaikka tästä kuvasta).

Ne mk2:set joista on tullu huvikseen tuo tarkistettua, niin kaikissa tuo ylin pallorivi on antanu asteikolla jonkun selkeesti yli 6% arvon.


ehkä se vaan heittää mun silmissä kun nolla kuitenki tuntuu olevan kohdallaan :p


Eipä paljon muulla ole väliä kuin, että kvartsilukon irrotessa ei pallot nykäse (= nolla on kohdallaan) ja soittimet on about samanlaiset soittaa.
Avatar
#371 • • yohes Guest
Noni,

Sain vaihdettua viimein sen johdon, tai itseasiassa laitoin äänivarren sisälle paksumpaa johtoa ja jatkoin sitä vanhalla ohuella johdolla. Oli muuten aika vi**umainen homma. Vaikeinta oli pujotella ne johdot yläpuolelta alapuolelle siihen piirilevylle.

Mutta, eihän se tietenkään onnistunut ihan nappiin. Nyt toisesta kanavasta kuuluu vähän hiljempaa kun toisesta. :angry:
Mikäköhän tossa nyt sitten mättää?
Caro²

Posts: 5,301

#372 • • Caro² Fiilis / SESSIONS2

Nyt toisesta kanavasta kuuluu vähän hiljempaa kun toisesta. :angry:
Mikäköhän tossa nyt sitten mättää?


Tuleepi mieleen, että käytetyn kaapelin vastus olisi suurempi kuin alkuperäisen. Tai vastaavasti, alkuperäisen kaapelin vastus on suurempi kuin vaihdetun. Vaihda molemmat piuhat samanlaiseksi jos ei muuten natsaa..

Tai sitte on vaa jotai muuta kosketushäiriötä.
Avatar
#373 • • . Guest

laitoin äänivarren sisälle paksumpaa johtoa ja jatkoin sitä vanhalla ohuella johdolla.



paksumpi johto.. hmm....
äänirasiat antaa kuitenkin NIIN pientä signaalia. senkin takia ois ihan suositteltavaa et se johto ois yhtenäinen. ja ainaki kaiutinpiuhoja jatkettaessa sääntö on, et jatkava piuha pitää olla samanpaksuinen tai isompi. muuten saattaapi tulla ns pullonkauloja, ja piuha saattaa lujaa ajettaessa jopa sulaa. no ei nää piuhat ei näillä milliwattimäärillä kyllä sula mut...
Avatar
#374 • • yohes Guest
Mistäköhän mahdollisesti saisi tota orginaalia vastaavaa kaapelia?
Avatar
#375 • • muto Guest
Ostin tässä toisen teknarin ja kuten toisessa masiinassani äänirasian korkeudensäätö on jumissa. Ensimmäisessä ei millään meinannut liikkua vaikka lukituksen käänsi pois, koitin sit muutama päivä ensimmäisestä yrityksestä ja sehän alkoi liikkua.
Tokaa masiinaa olen yrittänyt nyt säätää ainakin 5 kertaa ja sormet verillä pyörittämälläkään ei säätö juuri liikahda. Tänään laitoin crc:tä ja ajattelin jos kierteissä on jotain kuivunutta likaa/öljyä mutta ei tunnu auttavan :angry:. Onko tämä joku yleinen ongelma ja miten saisi säädön liikkumaan?
Caro²

Posts: 5,301

#376 • • Caro² Fiilis / SESSIONS2

Onko tämä joku yleinen ongelma ja miten saisi säädön liikkumaan?


Valitettavan yleinen ongelma vanhoissa soittimissa. Jos ei millään meinaa lähteä, niin ei muuta kun purkaat vaan koko paketin auki ja yrität sitte rassata sitä liikkeelle. Jos sen vaan saa purettua, niin putsaa kierteet ja öljyää, niin sitte liikkuu kuin unelma.
Avatar
#377 • • muto Guest
Huh, läträsin taas aineen kanssa ja armottomalla vääntämisellä sain sen ensin liikahtamaan hieman ja sit lopulta sain pyörittelemällä sen herkistettyä :D. Nyt liikkuu vaikka yhdellä sormella.
Vielä ilmeisesti joku laakeri pitää säätää kun nostettaessa äänivartta tuntuu hieman väljää jossain. Olikos tähän joku ohje, muistan jostain lukeneeni asiasta?

Edit:
Kiristin yhtä laakeria ja nyt on äänivarsi yhtä tukeva kuin toisessa yksilössäni. Säätö on aika herkkä ja koitin sen niin säätää että ei tunnu löysää mutta on juuri siinä rajalla.
Caro²

Posts: 5,301

#378 • • Caro² Fiilis / SESSIONS2


Kiristin yhtä laakeria ja nyt on äänivarsi yhtä tukeva kuin toisessa yksilössäni. Säätö on aika herkkä ja koitin sen niin säätää että ei tunnu löysää mutta on juuri siinä rajalla.


Jos huomaat jossakin vaiheessa kummallista neulan skippailua, niin on tarvetta löysätä varren kiristystä.

Mikäli varsi on liian kireellä, neula hyppii epänormaalisti ulkoreunaa kohti jossain vaiheessa. Esiintynee myös useammalla levyllä sama ongelma - varsinkin matalauraisissa levyissä.
Avatar
#379 • • . Guest

muto wrote:

Kiristin yhtä laakeria ja nyt on äänivarsi yhtä tukeva kuin toisessa yksilössäni. Säätö on aika herkkä ja koitin sen niin säätää että ei tunnu löysää mutta on juuri siinä rajalla.

Jos huomaat jossakin vaiheessa kummallista neulan skippailua, niin on tarvetta löysätä varren kiristystä.

Mikäli varsi on liian kireellä, neula hyppii epänormaalisti ulkoreunaa kohti jossain vaiheessa. Esiintynee myös useammalla levyllä sama ongelma - varsinkin matalauraisissa levyissä.



SÄÄTÄJÄT HUOMIO!!!

sen gyroskoopin säätöjen kanssa pitää olla varovainen ettei mee liian tiukkaan. siel on vastassa 4 laippaa jotka toimii jousena. jos vedät liian tiukkaan niin ainakin 1 antaa periks eikä palaudu. sit alkaa skippailu.
Avatar
#380 • • yohes Guest
Tietääkö joku mitä tollanen technicsin varaosa äänivarsi pitää sisällään, eli tuleeko ripustukset ja johdot myös mukana?