DJ levysoittimet: tekniikka, huolto ja ylläpito

429 posts, 22 pages, 210,655 views

Avatar
#341 • • chama Guest
Nyt tarvii jeesii!
Aioin avata ja putsata teknarini ja tarkastella pitchejä sillä niissä on outo ongelma, mutta törmäsin jättimäiseen ongelmaan heti alkuun. Eli en saa levylautasia irti. Olen aiemminkin vähän yrittänyt niitä irrotella huonolla menestyksellä, mutta ajattelin että siellä on vain jotain töhnää välissä ja vaatii voimaa ja yritystä. Ei auta. Levylautanen nousee muutaman millin ja jos nostaa enemmän, nousee koko soitin.
Kysymys kuuluukin, voivatko pikku kullannuppuni olla rikki kun levylautaset ei nouse vai enkö vain osaa? Soittimet siis soivat eli ei ne ainakaan ihan rikkipoikki ole enkä halua niitä rikkoakaan liialla voiman käytöllä. Virtajohto ei ole ollut seinässä kun olen levylautaseen koskenut. Pikaista apua kaipaillen...

ainii.. jos jollain olisi sitä teknarin huoltomanuaalia, tarvitsisin myös sellaista. Kaukomarkkinat veloittaisi kopioidusta (siis normi kopiopaperista) 20e :angry:

kiitos
Caro²

Posts: 5,301

#342 • • Caro² Fiilis / SESSIONS2

Ei auta. Levylautanen nousee muutaman millin ja jos nostaa enemmän, nousee koko soitin.


Levylautanen ei itseasiassa taida nousta, vaan siellä liikkuu koko keskitappi sen mukana. Lautanen nousee näin:

(Voi yrittää yksinkin)

Ota lautasesta kiinni ja nosta ylöspäin. Kun se ei enää liiku, napauta jollakin kovalla esineellä keskitappia suoraan ylhäältäpäin. Jakoavain, lenkkiavain, vasara.. Voimaa ei tarvi järjettömästi käyttää.

Keskitappi on joskus vanhoissa soittimissa hyvinkin jumissa. Jos selkeesti kuitenkin on niin, että lautanen nousee muutaman millin keskitapin ollessa paikallaan ja sitten jumittuu, niin voisin olla huolissani.

Huoltomanuaali (ja tavan ohje) löytyy täältä.
Avatar
#343 • • chama Guest
Kiitoskiitos ihana!!!! Lautanen irtosi oikein kauniisti:hearts:
Sitten varsinaiseen ongelmaan..
Ostin soittimet vajaa pari vuotta sitten. Myyjä vakuutti ettei niitä oltu ruuvailtu. Alkuun vaikuttikin siltä, itse asiassa yli puoli vuotta. Sitten huomasin toisen nollakohdan ja että pitchin asteikko on alle +-8 tyyliin noin 7. Ongelma on pahentunut koko ajan ja nyt soittimilla on käytännössä turha yrittää biittimiksata kun pitch on kaukana lineaarisesta, välillä pitchin pienikin liikuttelu saa aikaan hirveän harppauksen moottorin pyörimisnopeudessa ja välillä voi liikuttaa puoli asteikkoa ilman että mitään tapahtuu.
Onko mahdollista, että pitch (kummastakin soittimesta) vaan kuluu käyttökelvottomaksi vuosien saatossa, vai onko minua huijattu? Maksoin vehkeistä vielä riistohinnan ja kummatkin soittimet ovat ikuisuuden vanhoja (mutta ah niin rakkaita). :heart:
Caro²

Posts: 5,301

#344 • • Caro² Fiilis / SESSIONS2

Myyjä vakuutti ettei niitä oltu ruuvailtu.


Ruuvaamattomuus, vaikka toisin yleisesti luullaan, ei ole vielä tae sille, etteikö pitchin nollakohta voisi olla siirtynyt.


Alkuun vaikuttikin siltä, itse asiassa yli puoli vuotta. Sitten huomasin toisen nollakohdan ja että pitchin asteikko on alle +-8 tyyliin noin 7.


Onko siis mahdollista, että nämä on ollut aluksi aivan kunnossa?


Ongelma on pahentunut koko ajan ja nyt soittimilla on käytännössä turha yrittää biittimiksata kun pitch on kaukana lineaarisesta,


Kuulostaisi siltä, että pitch-yksikkö on täynnä ravintolapölyä, toiselta nimeltään paskaa.


välillä pitchin pienikin liikuttelu saa aikaan hirveän harppauksen moottorin pyörimisnopeudessa ja välillä voi liikuttaa puoli asteikkoa ilman että mitään tapahtuu.


Pitchän toimii niin, että liukua liikutettaessa pitchin vastus muuttuu, jolloin moottori tietää missä prosenteissa liikutaan. Jos on käynyt niin, että pitch on täynnä skeidaa, eikä tieto liiku, niin silloin se saattaa tehdä mitä vain. Jojottaa välillä takaisin nollaan, heitellä +-50% välillä ihan miten sattuu. jne.


Onko mahdollista, että pitch (kummastakin soittimesta) vaan kuluu käyttökelvottomaksi vuosien saatossa, vai onko minua huijattu?


On mahdollista. Mutten pitäisi kovin epätodennäköisenä, että olisi huijattu :) Soittimet on voitu esm ruuvata, ja "ammattitaidolla" ruuvata takaisin.


Se mitä itse lähtisin tekemään, olisi ensimmäiseksi kone auki, pitch irti, (pitchin potikka lähtee ihan nostamalla). Pitch irti kolvaamalla, pitch-yksikkö auki ruuvimeisselillä taitoksia taittelemalla. Putsaus ihan paperilla ja vaikka neula-harjalla (äänirasioiden mukana joskus tulee) itse liu'un metalliharjakset puhtaaksi. Sitte liuku takasin pakettiin ja uus testaus.

Vaihtoehto kaksi, on ostaa uudet liu'ut, mutta silloinkinjoutuu kolvaushommiin. Eikä lopputuloksesta ole aivan varmuutta :)

Ei ne onneksi paljoa maksa.

Pitäis itseasiassa tehdä kuvareportaasi teknarin avaamisesta. Kuvat on toisella koneella, ja vois ensiviikolla palata asiaan.
Avatar
#345 • • chama Guest

hyvää dataa...



näin olin ajatellutkin, hyvä saada varmistusta omille luuloille. Voisi itsekin dokumentoida avausoperaation kuvallisesti. Voi olla, että välistä löytyy sen verran jännää kakkaa..
Avatar
#346 • • . Guest

Se mitä itse lähtisin tekemään, olisi ensimmäiseksi kone auki, pitch irti, (pitchin potikka lähtee ihan nostamalla). Pitch irti kolvaamalla, pitch-yksikkö auki ruuvimeisselillä taitoksia taittelemalla. Putsaus ihan paperilla ja vaikka neula-harjalla (äänirasioiden mukana joskus tulee) itse liu'un metalliharjakset puhtaaksi. Sitte liuku takasin pakettiin ja uus testaus.

Vaihtoehto kaksi, on ostaa uudet liu'ut, mutta silloinkinjoutuu kolvaushommiin. Eikä lopputuloksesta ole aivan varmuutta :)



jaa.. vaihtoehto 1 kuulostaa vielä epävarmemmalta. kolvaamaan joutuu kuitenkin. jos siel on ollu jotain vittumaisen teräviä juttuja, ja pitchiä on hilattu edetakas niin se on entinen.
Caro²

Posts: 5,301

#347 • • Caro² Fiilis / SESSIONS2
Jeps. Kannattaa se soitin kuitenkin ensiksi avata ja tutkia mitä vahinkoa on syntynyt. Ettei turhaan osta uusia palikoita. Sitten kun Charma kuvailee sitä avausprojektia, niin pyydä joku kaveri jolla on makrokuvausmahdollisuus. Ellei omassa kamerassa ole siis.

Semmosia pikku huomioita:

Ota pitchin piuha irti levylautasen alapuolisesta piirilevystä ennen ku revit pitchin ja siinä samalla johdot pois paikaltaan.

Hanki imulankaa samalla kun/jos ostat juottelutarpeita.

Juota pitch irti pitchin piirilevystä ennenkuin avaat sen.

Pitchin sisällä on pieni kuula ja jousi. Suosittelen olemaan extra-varovainen pitchiä avatessa, ettei kuugeli lähde pakomatkalle. Se nimittäin lentää kauas.
Niin kauas, etten ainakaan itse löytänyt :excellent: Tosin kuulaa ei paljon tarvi, jos poistaa klikin ja kvartsilukon soittimesta.
Avatar
#348 • • insertxox Guest
Ion USB Turntable

Now we don’t think that this product will appeal to hardcore DJs due to its, um, rather plasticy nature, but for an easy way to transfer grandma and grandpa’s old Big Band records over to the digital format of their choice (and most likely cheaper than the Phono CD Recorder), ion’s iTTUSB turntable might just be the way to go. With no annoying drivers necessary, the plug-and-play iTTUSB is just as happy hanging with Windows as with Mac, and includes Audacity recording software for presumably pain-free content transfer. Non-techies can also use this ‘table sans PC with the built-in RCA outputs, but the real draw here seems to be the high-speed USB recording feature. The ion site lists numerous retailers who stock their products, although there is no mention yet of the iTTUSB on any of the sites that we checked.

[Thanks, John W.]



Loppunnut.
Avatar
#350 • • Tomppa Guest
mm. Caron antamien ohjeiden ja arvojen perusteella kokeilin erästä ohjelmatoimistomme vanhaa soitinta korjailla (sl1200mk2). Pitch-vika siis oli kyseessä.

Kyseinen soitin oli ruuvattu siten, että Pitch-arvot oli jotain +-16% ainakin, myös nollakohta oli -1.2% kohdalla suurinpiirtein. Eli siis toisinsanoen käyttökelvottomaksi tehty kone (Ei tosin toimistomme puolesta, epäilenkin soittimen vaihtuneen joskus keikalla).

Käytössäni ei ollut (yllättäen) digioskilloskooppia joten yleismittarilla säätelin ensin tuon Pitch Gainin VR302:sta kohdalleen, 2.7kOhmiin siis noin suurinpiirtein yleismittarin tarkkuudella.

Tämän jälkeen ihan manuaalisesti ruuvailin VR301-potikasta, kunnes nollakohta löytyi silmämääräisesti levylautasen avulla. Onnistuu muuten helposti, virrat päällä vaan antaa lautasen pyöriä, kun lautasen alta on ensin muovikotelo poistettu. Siitä lautasen reiästä yltää pyörittelemään oikeaa potikkaa, ei tarvi sitä lautasta repiä pois välillä eikä virtaa katkaista. Nollan löydyttyä tarkistin pitch-yksikön yleismittarilla vielä, samaa 2.7kOhmia näytti edelleen.

Ei muuta kun faderi takaisin paikoilleen, kuoret päälle ja testaamaan. Levylautasen asteikon perusteella pitch on nyt n. +-7%, nollakohtakin on melkein tarkasti kohdallaan. Yleismittarilla ja silmällä säädetyksi ihan jees, varsinkin kun soitin oli alunperin täysin käyttökelvottomaksi ruuvailtu. Vielä kun kvartsilukon tosta poistaisi...:)

Tämä nyt vain ihan havaintona omasta kokeilusta, ei välttämättä kovin hyvä keino noin yleensä.
Caro²

Posts: 5,301

#351 • • Caro² Fiilis / SESSIONS2


Tämän jälkeen ihan manuaalisesti ruuvailin VR301-potikasta, kunnes nollakohta löytyi silmämääräisesti levylautasen avulla. Onnistuu muuten helposti, virrat päällä vaan antaa lautasen pyöriä.


Pidit ilmeisesti pitchin nollassa ja tarkistit nollakohdasta pois siirtymällä ettei pallot "pompsahda" vauhtiin, vaan lähtee sulavasti liikkeelle?

Hmm, jos irrottais kvartsilukon piuhat, niin näkis suoraan nollakohdan olevan kohdallaan kun pallot ei enää vaella. Eipä ole tullut aiemmin mieleen tehdä asiaa ihan niin, vaikka periaatteessa sama asia, eri tavalla tarkistettu. Täytyypä panna korvan taakse jos pääsee kavereiden soittimia säätämään ja/tai täytyy poistaa kvartsilukko poistaa :)


Siitä lautasen reiästä yltää pyörittelemään oikeaa potikkaa, ei tarvi sitä lautasta repiä pois välillä eikä virtaa katkaista. Nollan löydyttyä tarkistin pitch-yksikön yleismittarilla vielä, samaa 2.7kOhmia näytti edelleen.



Mjoo, itse otin aina lautasen irti kun säädin sitä potikkaa. Mutta noin se menee kätevämmin. Virrat tosiaan pitää olla päällä kun sitä ko. potikkaa säätää (pitch taas täytyy olla soittimesta irti jos sen vastusta säätää). Vanhoista levareista pitäs kyllä klikit/lukot repiä huitin tuuttiin, turhaa ne siellä naksuttelee :excellent:

Sitten sulavasti voi tähän perään todeta ihan yleisesti, että nollakohdan siirtyminen ei ole aina tae siitä, että soitinta on ruuvattu (joskin tässä tapauksessa en asiaa edes lähtis epäilemään). Vanhemmissa teknareissa nollakohta voi luonnollisesti lähteä siirtymään sivuun, analoginen laitos kun on :)

Eli jos joku on ostamassa vanhaa soitinta ja nollakohta ei ole kohdallaan, niin ei kannata ihan suoralta kädeltä syytellä, että se on ruuvattu vaikka myyjä väittää sen olevan suora :heart:
Avatar
#352 • • Tomppa Guest
Juu tosiaan Pitch nollassa, ilman kvartsilukkoa siis, ja sitten vaan ruuvaa lautasen pyörimään nollaa.

Niin ja itse ainakin onnistuin pitchin vastuksen säätämään niin, että se oli kiinni soittimesta. Jos siis tarkoitat että piuhat on irti, kyllähän sen piirin joutuu siitä soittimesta irrottamaan että pääsee käsiksi tuohon potikkaan:).
Huolehtii vain, ettei ole virta päällä soittimessa. (Onko silläkään merkitystä?)

Joo ja tosiaan, nollakohta voi siirtyä vanhoissa soittimissa, on niitäkin tullut vastaan.


Kyllä me ollaan Caro hyviä ja viisaita! :D
Caro²

Posts: 5,301

#353 • • Caro² Fiilis / SESSIONS2

Jos siis tarkoitat että piuhat on irti, kyllähän sen piirin joutuu siitä soittimesta irrottamaan että pääsee käsiksi tuohon potikkaan:).
Huolehtii vain, ettei ole virta päällä soittimessa. (Onko silläkään merkitystä?)



Pääsehän siihen käsiksi alakautta, vaikkei piuhoja irrota. Huoltomanuaali muistaakseni vaan sanoo, että pitchin piuhat tulis olla irti kun sitä säädetään.

Teknarit on raksuja laitteita :heart:
Avatar
#354 • • brasco Guest
ongelma:

levarin ääni on särkevä ja diskantit yskii todella pahasti. onkohan äänirasia asennettu ihan päin helvettiä etc ?

ja mikä toi maadoitushomma oikein on, ku nois rca:ssa on tollanen ihme extra kolmas kärki joka näyttää ihan tollaselta mini jakoavaimelta... mihin se pitäs laittaa kii ?

jesjes täst tulee hauskaa
Avatar
#355 • • Quu Guest

ongelma:

levarin ääni on särkevä ja diskantit yskii todella pahasti. onkohan äänirasia asennettu ihan päin helvettiä etc ?

ja mikä toi maadoitushomma oikein on, ku nois rca:ssa on tollanen ihme extra kolmas kärki joka näyttää ihan tollaselta mini jakoavaimelta... mihin se pitäs laittaa kii ?

jesjes täst tulee hauskaa



Se on maadoituspiuha. Se pitäisi laittaa mikserin/vahvistimen takana olevaan "ruuviin". Yleensä vieressä on logo, joka muistuttaa haravaa. Yllä olevan onglemankin pitäisi poistua tällä tavalla.
Avatar
#356 • • brasco Guest
tattis quu

tätä se on ku päästetään semidj ekaa kertaa säätää vehkeitä..... :confused: :hah: :sad: :hah:
Avatar
#357 • • eibou Guest
Noni, ensimmäinen viesti foorumilla - here it comes..

Hankin n. viikko sitten käytetyn Technics SL1200MK2-levarin, ja sen katsastettuani kaikki vaikutti olevan kunnossa. Vaan eipä ollutkaan.
Äänivarren alaosassa oleva musta rulla, jota kierittämällä oikealle/vasemmalle saadaan joko nostettua tai laskettua äänivarren korkeutta. Kun vapautan lukon, ja väännä rullaa, niin se ei hievahdakaan.
Eli en saa säädettyä äänivarren korkeutta.

Nyt nerot kertokaas, mitä joudun tekemään. Luin kaikki 12sivua läpi, ja vastaavaa ongelmaa ei vielä näyttänyt olleen kenelläkään. Olisin ÄÄRIMMÄISEN kiitollinen jos joku vaivautuisi neuvomaan miestä mäessä.
Avatar
#358 • • DJ_laama Guest
Ihan ensimmäisenä kannattaa koittaa laittaa sinne väliin jotain rasvaa (crc tms.), antaa vaikuttaa vähän aikaa ja kokeilla uudestaan vääntää sitä. Pahimmassa tapauksessa voi joutua koko laitteen purkamaan jos sen haluaa liikkeelle ja jos se on jymähtäny oikeen urakalla kiinni.
Avatar
#359 • • eibou Guest

Ihan ensimmäisenä kannattaa koittaa laittaa sinne väliin jotain rasvaa (crc tms.), antaa vaikuttaa vähän aikaa ja kokeilla uudestaan vääntää sitä. Pahimmassa tapauksessa voi joutua koko laitteen purkamaan jos sen haluaa liikkeelle ja jos se on jymähtäny oikeen urakalla kiinni.



Tuota, laitanko sitä crc:tä sinne kiskojen väliin? Nyt toi laite on kolmes osas ja pääsen käsiks sinne, mis sitä rasvaa on. Eli sinne vaan päälle?

Ja oisko neuvoja, että kuinka paljon tuota pitää sitten purkaa että saan paskan toimimaan? Ja mihin paikkaan sitä rasvaa pitäisi sitten iskeä?
Avatar
#360 • • cop2cop Guest
rupesin minäkin puuhaan, joka olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten, eli teknarit auki ja pitchien nollakohtaa säätämään.

googlauksella ja tätä foorumia lukemalla tajusin vaan, että kaikkihan puhuu ihan ristiin. täällä sanotte, että VR302-potikkaa kääntämällä ja mittaamalla arvoksi 2,7kOhmiin saa pitchin gainin kahdeksaan prosenttiin. pienellä googlauksella taas löytyy läjäpäin sivuja (esim. klassinen hyperrealin faq, http://music.hyperreal.org/dj/sl1200.html#5.2), joissa asia on esitetty päinvastaisesti: VR302 säätäisi nollakohdan.

edit:
lukaisin threadia alusta asti, ja siellä oli asia esitetty, kuten muuallakin netissä, kunnes jossain vaiheessa ilmeisesti Caro käänsi kelkkansa, ja rupesi opettamaan toisin?-)

tuli vaan mieleen, että toivottavasti kukaan ei mene ruuvaamattomia teknareitaan sotkemaan vääntämällä väärää potikkaa, jos ajan kuluessa siirtynyttä nollakohtaa haluaa korjata.