Paras ruokaohjeesi?

616 posts, 31 pages, 212,536 views

Avatar
#421 • • insertxox Guest

Miten vesi lämmitetään tasan 121-asteiseksi? :confused:


höyrykattilassa.



Ai niin, enhän mä edes muistanut että painekattilatkin on keksitty. *duh*

Mutta tarkoitit varmaan paine- eikä höyrykattilaa, vai ei? 121-asteisena vesi kun tuppaa olemaan aika kaasumaista muotoa, ja tulee tavallisesta höyrykattilasta kannen raoista heti ulos.



Kyse oli sokerileimestä.
Onhan toi yksi aste turha :D
Kilpailu resepti.

Höyrykattilasta.
Marjapohjaset mehut yleensä valmistetaan höyrykattilassa.
Ja niiden käyttö on melko suppeaa.
Harvat omistaa kyseistä kattilaa.
Avatar
#422 • • insertxox Guest
Niin se resepti.
Kesän kunniaksi ja sen että sain Jäätelökoneen_Kotiin :D

VaniljaJäätelö:

5dl maitoa
5dl kermaa
5-4 kpl keltuaisia
200-250 g sokeria
3-4 kpl vaniljan tankoa

-Keitä maito ja kerma kattilassa
-Yhdistä sokeri ja keltuaiset
-Kun maitokerma alkaa kiehuu (älä polta) lisää sokerimuna seos
-Hämmennä noin 3 min
-Jäähdytä
-Pyöritä koneessa
-Tai laita kylmään astiaan joka on ollut pakkasessa
-Vispaa noin 5 min välein

JogurttiJäätelö(Mausta oman maun mukaan)

5dl kermaa
3dl jogurttia
2dl maitoa

3 kpl keltuaisia
200g sokeria

(2dl marja melbaa)
(150g makuainetta kiinteää)

Sama kuin vanilja mutta lisää jogurtti jäähdytettyyn massaan

Tarjoile leivoksen tai hillokkeen kera.
Avatar
#423 • • JussiS Guest
Blankon lammaspasta (ainakin melkein)

400 g Lampaansuikaleita (voi käyttää myös possua tai kalkkunaa)
Punaista pestoa (vihreäkin käy)
Parmesan-juustoa
Pinjansiemeniä
Tuoretta rucolaa tai basilikaa
Juustoraastetta

Simpukkapastaa (sopivasti)

Käristä suikaleet pannulla, mä ainakin paistoin marinadissa, jonka jälkeen huuhdoin vedellä ylimääräisen pois, ja paistoin hetken lisää. Keitä pastaa (sopivasti = about 4 annosta). Keittämisen jälkeen kaada vesi pois, ja lisää hieman oliiviöljyä, ettei pasta tartu kiinni. Heitä joukkoon suikaleet, 3-4 teelusikallista pestoa ja n. puoli pussia parmesania. Sekoita. Pinjansiemenet voi heittää joukkoon sellaisenaan tai paahtaa ensin paistinpannulla kevyesti ruskeiksi. Koristele rucolalla tai basilikalla, ja ripottele päälle hieman juustoraastetta. Kyytipojaksi leipää ja joku kuiva valkkari tai kevyt punaviini.

Tää resepti on siis suhteellisen lähellä legendaarista blankon lammaspastaa. Jos joku keksii mitä tästä puuttuu, niin voi ilmotella :)
Avatar
#424 • • joks Guest
Mun isin mikrobanaanit:

Banaaneja
Siirappia
Vastapuristettua appelsiinimehua
Vaniljajäätelöä
Kanelia

Halkaise banaanit pitkittäin. Asettele ne mikronkestävään vuokaan. Kaada päälle appelsiinimehua niin, että vuoan pohja kastuu kokonaan, ja jokainen banaani saa pinnalle osansa mehusta. Maun mukaan lorauta hieman siirappia banaanien päälle, ja ripottele lopuksi kanelia. Mikrossa banaanit kuumiksi jonka jälkeen tarjoillaan jäätelön alla.
Avatar
#425 • • Edited Tapi T Guest
Blankon lammaspasta (Tapi remix)
  • 200g lampaan sisäfileitä
  • 500g penne-pastaa
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 punainen chili
  • 1 purkki tomaattimurskaa
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 4 aurinkokuivattua tomaattia
  • kourallinen hakattua persiljaa
  • nippu rucolaa
  • pari kourallista parmesania tai pecorinoa raasteena
  • oreganoa
  • oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria

1. Lorauta lihoille oliiviöljyä ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Aseta sivuun.

2. Freesaa hienonnettua valkosipulia, chiliä ja aurinkokuivattua tomaattia hetki oliiviöljyssä. Lisää tomaattimurska, mausta oreganolla, suollalla ja pippurilla. Keitä kastiketta hiljaisella tulella kunnes se on kiehunut puoliksi kokoon - lisää persilja.

3. Paista lampaita pari minuuttia kovalla lämmöllä, anna vetäytyä folion alla n. 5min. Keitä tässä välissä pasta suolatussa vedessä al dente.

4. Sekoita tomaattikastike pastan sekaan. Paloittele fileitä hieman pienemmiksi ja sekoita nekin mukaan.

5. Koko annokset: raasta jokaisen annoksen päälle reippaasti juustoraastetta ja heivaa päälle kourallinen rucolaa.
Avatar
#426 • • Edited vaavu Guest
Tässä on ihan tavallista arkiruokaa, jota voi tehdä silloin kun sattuu kaupasta löytymään hyvä tarjous juustosta tai naudan paistijauhelihasta.


Lasagne

200-300 g lasagnelevyja

400-500 g naudan paistijauhelihaa
1 iso sipuli silputtuna
1 pieni kesakurpitsa palasina
herkkusienia
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
(vetta)
ripaus suolaa
3-5 valkosipulinkyntta murskattuna
mustapippuria rouhittuna
oreganoa
timjamia

50 g margariinia tai voita
1 dl vehnajauhoja
1 l maitoa
suolaa
mustapippuria rouhittuna
timjamia
150 g juustoraastetta

50 g juustoraastetta


Ruskista jauheliha ja sipulit, lisaa herkkusienet ja kaantele hetki. Lisaa tomaattimurska, mahdollinen vesi ja mausteet. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen 20 minuuttia. Lisaa kesakurpitsat hautumisen loppupuolella, jotta ne eivat pehmenisi liikaa.

Sulata margariini kattilassa, lisaa vehnajauhot ja sekoita tasaiseksi.
Lisaa puolet maidosta, sekoita tasaiseksi ja kuumenna. Lisaa loppu maito.
Sekoita koko ajan pohjaa myoten ja keita pari minuuttia. Lisaa mausteet
ja juustoraaste.

Aloita lasagnen kokoaminen laittamalla pohjalle ohut kerros
juustokastiketta. Laita seuraavaksi kerros lasagnelevyja, juustokastiketta
ja jauhelihakastiketta. Toista naita kerroksia kaksi kertaa. Laita lopuksi
paalle vain lasagnelevyja ja juustokastiketta. Ripottele pinnalle loppu
juustoraaste.

Paista lasagnea 200C noin 30-40 minuuttia.
Avatar
#427 • • miikkaL Guest

Tässä on ihan tavallista arkiruokaa, jota voi tehdä silloin kun sattuu kaupasta löytymään hyvä tarjous juustosta tai naudan paistijauhelihasta.

Lasagne



Mua kiinnostaa tietää, että saako Lasagnesta kuinka paljon parempaa, kun vääntää itse sen kastikkeen esim. tuon sun ohjeen mukaan? Pakko kai tunnustaa, ettei ole koskaan tullut tehtyä lasagnea täysin alusta, vaan niistä valmiista knorrin tms paketeista, missä on kastikeaineet valmiina.
Avatar
#428 • • JussiS Guest

Mua kiinnostaa tietää, että saako Lasagnesta kuinka paljon parempaa, kun vääntää itse sen kastikkeen esim. tuon sun ohjeen mukaan? Pakko kai tunnustaa, ettei ole koskaan tullut tehtyä lasagnea täysin alusta, vaan niistä valmiista knorrin tms paketeista, missä on kastikeaineet valmiina.


Saahan siitä eri makuista. Tosin mäkään hyyyyyyvin harvoin jaksan vääntää alusta asti noita kastikkeita, eli väsään paketista, mutta maustan lisämausteilla sitten aika reilusti noita, lähinnä noita Vaavunkin mainitsemia aineksia. Ei aina tarvii tiristää, freesata ja vääntää kaikkea vaikeimman kautta, ei mulla ainakaan oo aikaa joka päivä kokata puoltakaan tuntia.

on-topikkiin:

Hyvän punaviinikastikkeen saa tehtyä helpolla kun tekee punaviinikastikepussin muuten ohjeiden mukaan, mut korvaa veden punaviinillä.
Avatar
#429 • • Karo Guest
Vastauksena edellä mainittuihin pohdiskeluihin: kyllä, mielestäni itse tehtynä tulee parempaa. Ja jotenkin mulle ruoanlaitossa ei ole kysymys jaksamisesta tai edes siitä, onko aikaa. Ruoanlaitto itsessään on harrastus ja ajanvietettä. Jos on kiireinen päivä, väsään jotain sellaista, joka ei vie aikaa. Ja toisaalta tingin mielelläni jostain muusta jotta ruoanlaitolle jää aikaa. Eineksiä en osta koskaan. Pakasteita ja säilykkeitä hyvin vähän. Nuudelit pannaan!
Avatar
#430 • • vaavu Guest

Mua kiinnostaa tietää, että saako Lasagnesta kuinka paljon parempaa, kun vääntää itse sen kastikkeen esim. tuon sun ohjeen mukaan? Pakko kai tunnustaa, ettei ole koskaan tullut tehtyä lasagnea täysin alusta, vaan niistä valmiista knorrin tms paketeista, missä on kastikeaineet valmiina.



En ole pitkään aikaan tehnyt noista valmiista lasagnepaketeista, joten en ihan tarkkaan pysty vertaamaan makua. Mutta voisin veikata, että ainakin juustokastikkeesta voi olla vaikea saada pussissa yhtä hyvän makuista. Tossa reseptissä parasta on juuri juustokastikkeen reilu määrä: lasagnesta tulee kunnolla mehevää.

Onko noissa valmispakkauksissa erillistä juustokastiketta vai onko se osana sitä jauhelihakastiketta?

Sitä paitsi, eipä tuollainen valmispaketti kamalasti vähennä työmäärää, jos siinä valmispaketissa on erillinen valkokastike tehtävänä. Jauhelihakastikkeen työmäärä on käytännössä sama riippumatta siitä, käyttääkö valmispussia vai tekee itse. Työläin homma lasagnessa on imho juuston raastaminen, mutta siinä voi helpottaa itseään ja ostaa valmista juustoraastetta.

Yksi hyvä puoli tuossa itse tehdyssä on, että voi helpommin varioida lasagnea: tehdä välillä vaikka tonnikalasta tai kasviksista.
Avatar
#431 • • vaavu Guest

Ei aina tarvii tiristää, freesata ja vääntää kaikkea vaikeimman kautta, ei mulla ainakaan oo aikaa joka päivä kokata puoltakaan tuntia.



Ei mullakaan ole aikaa kokata noin paljoa. Sen takia pitääkin tehdä ruokaa kerralla paljon ja syödä useamman päivän peräkkäin samaa ruokaa. Esim. tosta lasagnesta tulee niin iso lasti, että siitä syö kaksi ihmistä tosi isot annokset kahtena päivänä peräkkäin. Tai jos ei halua syödä peräkkäin, laittaa sitten pakkaseen.

Mutta sitten kun tekee ruokaa, on kiva tehdä aika alkutekijöistä. Sillä säästää rahaakin verrattuna valmistuotteisiin. Ja kyllä se maku on yleensä parempi itse tekemällä.

Tietenkin on joissain asioissa ihan helpottavaa käyttää valmistuotteita. Esim. pastalevyjä lasagneen en rupea vääntämään itse, vaan käytän kaupan valmiita. Ja tomaattimurska ja tomaattipyre tietenkin kuuluvat samaan sarjaan.
Avatar
#432 • • miikkaL Guest

Mua kiinnostaa tietää, että saako Lasagnesta kuinka paljon parempaa, kun vääntää itse sen kastikkeen esim. tuon sun ohjeen mukaan? Pakko kai tunnustaa, ettei ole koskaan tullut tehtyä lasagnea täysin alusta, vaan niistä valmiista knorrin tms paketeista, missä on kastikeaineet valmiina.



En ole pitkään aikaan tehnyt noista valmiista lasagnepaketeista, joten en ihan tarkkaan pysty vertaamaan makua. Mutta voisin veikata, että ainakin juustokastikkeesta voi olla vaikea saada pussissa yhtä hyvän makuista. Tossa reseptissä parasta on juuri juustokastikkeen reilu määrä: lasagnesta tulee kunnolla mehevää.

Onko noissa valmispakkauksissa erillistä juustokastiketta vai onko se osana sitä jauhelihakastiketta?



No, itseasiassa noisa ei käsittääkseni ole lainkaan sitä juustokastiketta :confused:

Kastikkeen ainekset: tomaatti, vehnäjauho, kovetettu kasvirasva, suola, tärkkelys, sipuli, arominvahventeet (natriumglutamaatti, natriuminosinaatti), sokeri, mausteet, porkkana, eläinrasva, stabilointiaine (E450a), maitosokeri, valkosipuli, hiivauute, selleri, luontaisenkaltainen aromi, maitoproteiini.

Hmm, eli olisi varmaan parempi tehdä ite, niin sais sen juustokastikkeenkin mukaan siihen..
Avatar
#433 • • dixoff Guest

Kastikkeen ainekset: ... natriumglutamaatti ...



Yh, joka paikkaan tuotakin tungetaan. Tuo on siis se taika-aine, joka takaa sen, että liharuoka maistuu sopivan valmiiksinauretulta ruokalajista riippumatta. Mm. kaikki kaupan valmiiksimarinoidut lihat sisältävät tätä, ja siksi ne maistuvatkin ihan samalta kaikki (ja jonka vuoksi niitä ei tarvitse ostaa).
Avatar
#434 • • vaavu Guest
Kun tuolla toisessa topikissa hehkuttelin itse tehdyn juustokastikkeen toimivuutta nachos supremesissa, tässä on siis tarkempi resepti. Tämän kustannukseksi tulee vain murto-osa siitä, mitä kaupan valmis texmex-juustokastike maksaa.


Juustokastike

nokare voita
1-2 rkl jauhoja
1,5 dl maitoa
50-100 g cheddaria
paprikaa
mustapippuria
jalopenoja
valkosipulia


Kuumenna voi pienessä kattilassa, lisää jauhot ja sekoita. Lisää maito ja kuumenna sekoittaen, kunnes seos on sakeaa. Lisää cheddar pieninä paloina ja kuumenna sekoittaen, kunnes cheddar sulaa. Lisää lopuksi mausteita.
Avatar
#435 • • JimmyD Guest
bechamel aka valkokastikkeen perusohjehan on niinkin yksinkertainen kuin
80 rasva 80 jauho litra maito, jos tehdään juustokastike voi jauhoa laittaa vähemmän ettei tule liian tuhtia soosia
Avatar
#436 • • vaavu Guest

bechamel aka valkokastikkeen perusohjehan on niinkin yksinkertainen kuin
80 rasva 80 jauho litra maito, jos tehdään juustokastike voi jauhoa laittaa vähemmän ettei tule liian tuhtia soosia



Jep, tuo texmex-juustokastike tuossa yllä on valkokastikkeen ohjeeseen pohjautuva. Tosin tuossa cheddar on pääosassa, joten sitä on aika paljon muun kastikkeen määrään nähden. Tuossa juustokastikkeen ohjeessa voi säätää maidon ja jauhon määrää vähän sen mukaan, kuinka tönkköä / juoksevaa kastikkeesta haluaa.
Avatar
#437 • • JimmyD Guest

Jep, tuo texmex-juustokastike tuossa yllä on valkokastikkeen ohjeeseen pohjautuva. Tosin tuossa cheddar on pääosassa, joten sitä on aika paljon muun kastikkeen määrään nähden. Tuossa juustokastikkeen ohjeessa voi säätää maidon ja jauhon määrää vähän sen mukaan, kuinka tönkköä / juoksevaa kastikkeesta haluaa.



Kyl kyl, itse en ohjeita seuraa/käytä, tarpeeksi monta soosia kun on vääntänyt syntyvät noi jauho/rasva kastikkeet ihan näppi tuntumalla, seoksesta näkee heti onko tarvetta lisätä kumpaakaan jne. Muutenkaan ei kannata täysin luottaa resepteihin esim. siskoni tekee piirakkaa ja kun munakello soi on piirakka valmis hänen mukaan, vaikka pohja olisi täysin taikinainen ;) Luovuuttta ruoan laittoon vain eikä silmä kiinni reseptivihkossa :)
Avatar
#438 • • Tapi T Guest
Mummo tuli ruokittua tänään. Oli aika jees:

Hiillostettua siikaa, Skånen perunaa ja lämmintä kanttarellisalaattia
  • 300g:n siikafileetä
  • 4 perunaa
  • 2 kourallista kanttarellejä
  • 4 salottisipulia
  • 2dl kuohukermaa
  • ruukku Romaine-salaattia
  • ½dl hienonnettua ruohosipulia
  • 1 sitruuna
  • 100g voita
  • Merisuolaa
  • Musta- ja valkopippuria

1. Leikkaa kala kahteen yhtä suureen palaan, nypi niistä ruodot tarkasti pois, mausta suolalla ja valkopippurilla ja aseta sivuun odottamaan. Kuumenna uunin grillivastus 300°C:een.

2. Pilko perunat 1 cm:n kuutioiksi. Hienonna kaksi salottisipulia ja kuullota niitä voissa hetki. Lisää perunakuutiot ja pyörittele pari minuuttia - mausta suolalla ja mustapippurilla. Lorauta mukaan 2dl kermaa ja anna hautua hiljaisella tulella n. 20min tai kunnes perunat ovat kypsiä. Heitä mukaan hienonnettua ruohosipulia ja mausta sitruunalla.

3. Puhdista kanttarellit. Pilko isoimpia puoliksi, pienet voit valmistaa kokonaisina. Paista kanttarelleista vesi pois kuumalla pannulla. Lisää sitten heiman voita ja pari hienonnettua salottisipulia. Paista, kunnes sipulit ovat kypsyneet. Heitä mukaan muutama revittu Romainen-lehti, ja mausta sitruunalla, suolalla ja pippurilla.

4. Laita kalat nahkapuoli ylöspäin uunipellille ja viillä niiden nahkaan viillot n. 5mm välein. Sivele niiden päälle ronskisti voisulaa ja grillaa uunissa ylätasolla n. 5min.

5. Kokoa annokset: pohjalle pari lusikallista perunoita, päälle kalaa ja salaattia. Huuhdellaan tukehvahkon ja hapokkaan valkoviinin kanssa.
Avatar
#439 • • KarriN Guest
duunatkaa klassinen pastakastike:

alusta asti:

silppua sipulia ja valkosipulia, heitä pannuun ja kuullota kunnes ovat pehmenneitä ja snadisti kullanvärisiä. sillä aikaa kuori riittävä määrä tomaatteja (parhaiten menee kai kaatamalla niiden päälle minuutiksi kiehuvaa vettä ja sitten nykien kuoret pois), pilko niistä suurin osa pieniksi paloiksi ja heitä myös pannuun, mukaan silputtua tuoretta basilikaa, mustapippuria ja vähän suolaa oman maun mukaan.

tässä vaiheessa kastikkeen pitäisi antaa hautua miedolla lämmöllä abt niin kauan (voi olla kauankin), että lähes kaikki neste on haihtunut ja vain paksu kastike on jäljellä. seuraavaksi pilko jäljellä olevat tomaatit ja heitä mukaan.

... ja lisätkää siihen esim. kypsennettyjä tuoreita pilkottuja herkkusieniä ja mozzarellaa, kuten itse tein tässä taannoin. oli hyvää. nykikää mozzarella pieniksi paloiksi ja antakaa sulaa kastikkeeseen (tässä vaiheessa voi siis lisätä lämpöä taasen). tietenkin mozzan voisi jättää isommiksikin paloiksi, niin ettei se sulaisi niin täysin ja jäisi osin kivoiksi makupaloiksi kastikkeeseen. ^___^

itse en kyllä jaksanut tällä kokeilukerralla tehdä kastiketta alusta loppuun, käytin kaupasta saatavaa italialaistyyppistä säilykettä, kuorittua tomaattipaloja/-siipaleita yms, en jaksanut hirveästi nestettäkään haihdutella pois.

syödessä (=ahmiessa) tunnustelin mozzan ja sienien settiin tuomaa makua ja tuli mieleen, että vastaava voisi maistua hyvältä myös, jos mozza korvattaisiin gorgonzolalla.

syytän näistä kokeiluista Tapastan kivoja annoksia. ;)
Avatar
#440 • • vaavu Guest

duunatkaa klassinen pastakastike



Tosiaankin! Näitä me tehdään pitkin kesää vaikka kuinka paljon, kun tomaatit on halpoja. Hyvää mutta ei kuluta kukkaroa!


sillä aikaa kuori riittävä määrä tomaatteja (parhaiten menee kai kaatamalla niiden päälle minuutiksi kiehuvaa vettä ja sitten nykien kuoret pois)



Tai sitten kalttaa ihan perinteiseen tyyliin, eli parit viillot päälle ja kiehuvaan veteen kattilaan hetkeksi.

mukaan silputtua tuoretta basilikaa, mustapippuria ja vähän suolaa oman maun mukaan.



Kannattaa kokeilla myös sokeria, se pehmentää kastiketta kivasti. Myös balsamiviinietikka toimii pienenä tirskeenä.


... ja lisätkää siihen esim. kypsennettyjä tuoreita pilkottuja herkkusieniä ja mozzarellaa, kuten itse tein tässä taannoin.



Ja jos haluaa lihaa vähän joukkoon, voi kokeilla ruskistaa mukaan myös pekoninpalasia tai muuta vastaavaa lihaa.