Katutaide-topic

367 posts, 19 pages, 266,900 views

Jone

Posts: 8,258

#1 • • Jone Archibald Haddock
Tässä topicissa käyty keskustelu ei ole enää aikoihin millään tavalla liittynyt topicin alkuperäiseen aiheeseen ja vaikka katutaiteesta keskusteluun asti kiinnostuneita on tällä forumilla ehkä kaksi kourallista, niin ajattelin nyt kuitenkin pistää pystyyn ihan dedikoidun viestiketjun graffiteille, tarroille, mosaiikeille, stencileille ynnä muulle sen sellaiselle ja näiden ympärillä vellovalle yhteiskunnalliselle keskustelulle.

Löytyypähän viestit paremmin kun ne eivät ole "Julkkien liimaamisesta heiluu häkki...?"-nimisen ketjun alla. *joo*
Jone

Posts: 8,258

#2 • • Edited Jone Archibald Haddock
Täältä siirrettyä matskua

Lyylikki, 15.5.2008 10:03:
Minä henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että jos graffiteista oikeasti kiinnostuneille annettaisiin laillisiä maalausmahdollisuuksia ja sellaisilta paikoilta, jotka kuitenkin näkyvät ihmisille, niin "töhryt" kaupungista vähenisivät. Ryhmäpaine myös estäisi varmasti maalaamista, koska laillisilla (tai puolilaillisilla) seinillä vanhemmat ja nuoremmat harrastajat kohtaisivat toisiansa. Nyt kun kielletty hedelmä houkuttaa molempia yhtälailla.Täältä suunnasta myös paljon supportia tälle asialle. En kylläkään ole aivan samaa mieltä siitä, että se kielletty hedelmä suoranaisesti houkuttaisi kaikkia graffitimaalareita. Monien kohdalla laittomasti maalaaminen on vaihtoehtojen puuttuessa pakollinen paha. Osaan taas laillisten seinien rakentaminen ei varmasti tule vaikuttamaan mitenkään, mutta musta on perin ikävää että nykyään nämäkin kaksi ryhmää niputetaan täysin samaan sakkiin ja ensiksi mainittua ajetaan laittomuuksiin olemalla tekemättä laillisia seiniä koska tähän toiseen ryhmään ei niiden rakentaminen vaikuta.

Ryhmäpaine vaikuttaa ainakin siihen, että niiden harvojen laillisten seinien ympäristössä ei käytännössä koskaan näe perseilyä. Porvoossahan esim. on laillinen seinä skeittiparkin yhteydessä enkä ole koskaan nähnyt niin hyvin maalarien toimesta siistinä pidettyä seutua.
pirpeli

Posts: 5,533

#3 • • pirpeli
Hyvä Jone. Ja topic!

Mulla on suuri (ja ehkä jonkun mielestä myös sinisilmäinen) usko juurikin siihen, että taidekasvatuksella ja osittain tietty myös nuorisotyöllisellä työotteella saataisiin vaikutettua näihin taiteileiiviin nuoriin. Osittain tätä koitettiin mm. Oulunkylän nuorisotalolla, ja jos olisimme saaneet jatkaa, olisi aivan varmasti lopputulos ollut erilainen.

Graffitin ja katutaiteen vastainen kulttuuri on Suomessa niin negispainotteista, että lyhyellä aikavälillä ei varmasti tulosta synny. Pidemmällä aikavälillä sitten taas asia on täysin päinvastainen. Nuoret pitäisi itse ottaa mukaan suunnittelemaan näitä paikkoja, heille pitäisi antaa mahdollisuus itsensä toteuttamiseen (kuinka kulunut ilmaisu, mutta niin paikkansa pitävä!), sekä ohjata heitä "sopivasti painostaen" oikeaan suuntaan.

Se, että kiksit saadaan laittomuudesta on huono asia. Tähän pitäisi yrittää vaikuttaa niin, että nuoret saataisiin ymmärtämään "laillisten kiksien" arvon. Se on kuitenkin suuri, ja voi poikia tulevaisuudessa muitakin hyviä asioita.

--
Autumn is a second spring when every leaf is a flower.
-Albert Camus-

Aziz Combat Fighter

Posts: 6,592

#4 • • Edited Aziz Combat Fighter
Katutaidett ois helpompi puolustaa jos se tosiaan ois sellasta ku Banksy, mutta todellisuudessa seiniin piirretyitsä taideteoksista 99% on tätä:

296304503_6eae712317.jpg

Aika vaikea keksiä miten toi piristää tai parantaa ihmisen elinympäristöä..
tumpsi

Posts: 2,553

#5 • • tumpsi rekisteröitymätön
sotkut ja taide on eri juttui.
Jone

Posts: 8,258

#6 • • Jone Archibald Haddock
99% ei kyllä todellakaan pidä paikkaansa sen paremmin yksittäisten juttujen lukumäärän kuin pinta-alankaan suhteen.

Mistäs muuten luulet että se Banksy on pelmahtanut? Asiaa aika kauan seuranneena on pakko pikkasen huomioida sitä että ei se Banksynkään tuotanto ole aina ollut sitä Banksyä, johon nyt Banksynä viittaat. Tää on nyt vähän sama kuin sanoisit et fysiikan opintoja olis helpompi tukea mikäli kaikki fyysikot olis sellaisia kuin Albert Einstein. *nauru*
jusqu

Posts: 762

#7 • • Edited jusqu pilipalipilotti
Mä mietin jo eilen et vastaanko tonne toiseen topikkiin, mut tää ajaa tässä tapauksessa asian paremmin! Ei mulla mitään muuta tähdellistä sanottavaa ole ku et oon jo pidemmän aikaa katellu yhden japanilaisen taidepoppoon tekemisiä. Ei välttämättä katutaidetta, mut jossain määrin ainakin urbaania :)

The Rinpa Eshidan - kotisivut

Tuolta löytyy videopätkiä noiden töistä. Tykkään tyylistä aika helvetisti ja noissa videoissa on hauskaa miten toi teos elää ja muuttuu koko ajan.

Etenki toi 1week of art works on helvetin tyylikäs pätkä.

--
*pupu**piis*

mastream

Posts: 549

#8 • • mastream

Jone, 15.5.2008 11:04:
Täältä siirrettyä matskua


Ryhmäpaine vaikuttaa ainakin siihen, että niiden harvojen laillisten seinien ympäristössä ei käytännössä koskaan näe perseilyä. Porvoossahan esim. on laillinen seinä skeittiparkin yhteydessä enkä ole koskaan nähnyt niin hyvin maalarien toimesta siistinä pidettyä seutua.Jep, varsinkin toisten piissit jätetään rauhaan. Täällä Oulussa on paikallisen nuorisokeskuksen vieressä iso työmaa, jonka lauta-aita päätettiin antaa maalareiden käyttöön. Hyvässä kuosissa on pysynyt, eikä lähiympäristöönkään mitenkään hälyttävissä määrin ole tullut tageja.
tumpsi

Posts: 2,553

#9 • • tumpsi rekisteröitymätön
MUTO!
Jussi ja kuokka

Posts: 28

#10 • • Jussi ja kuokka

Ana-5000, 15.5.2008 12:25:
Katutaidett ois helpompi puolustaa jos se tosiaan ois sellasta ku Banksy, mutta todellisuudessa seiniin piirretyitsä taideteoksista 99% on tätä:

296304503_6eae712317.jpg

Aika vaikea keksiä miten toi piristää tai parantaa ihmisen elinympäristöä..Onkos toi seinä muuten jostain sellaiselta alueelta, jossa sijaitsee nollatoleranssi?
Aziz Combat Fighter

Posts: 6,592

#11 • • Aziz Combat Fighter

Jussi ja kuokka, 15.5.2008 12:36:
---
Ana-5000, 15.5.2008 12:25:
Katutaidett ois helpompi puolustaa jos se tosiaan ois sellasta ku Banksy, mutta todellisuudessa seiniin piirretyitsä taideteoksista 99% on tätä:

296304503_6eae712317.jpg

Aika vaikea keksiä miten toi piristää tai parantaa ihmisen elinympäristöä..

---


Onkos toi seinä muuten jostain sellaiselta alueelta, jossa sijaitsee nollatoleranssi?En tiiä, googlesta kaivoin. Onhan noita ton näkösiä seiniä kaikkialla.
Apo

Posts: 1,574

#12 • • Apo Asiallisen Profeetallinen Oppinut

Jone, 15.5.2008 12:29:
Tää on nyt vähän sama kuin sanoisit et fysiikan opintoja olis helpompi tukea mikäli kaikki fyysikot olis sellaisia kuin Albert Einstein. *nauru*Vähän huono esimerkki, monien fyysikkojen sotkut ei tuu niin ikävästi esiin kuin töhryt ( tosin silloin kun menee pieleen, niin voi mennä pieleen paljon pahemmin http://en.wikipedia.org/wiki/Large_Hadron_Collider ) *hih*

Mielellään kattois kyllä sellaista katukuvaa missä ois niitä hyvällä taidolla & näkemyksellä tehtyjä juttuja, harjoittelua varten tarttis varmaan olla joku sopiva mesta.
Aziz Combat Fighter

Posts: 6,592

#13 • • Aziz Combat Fighter

Jone, 15.5.2008 12:29:
99% ei kyllä todellakaan pidä paikkaansa sen paremmin yksittäisten juttujen lukumäärän kuin pinta-alankaan suhteen.Kantakaupungissa ja lähiöissä tuntuu olevan, että ehkä kerran vuodessa näkee hyvännäkösen duunin jossain. Osa tarra- ja stenciljutuista on kyllä oivaltavia ja hauskoja, mutta jokaista sellasta varten joutuu laskemaan seiniltä sata HGSCREW!½!!11-läppää. Toi on tosin mutu-tuntumaa toi 99%, mutta jotain tuota luokkaa se kuitenkin on ainakin lukumäärältään.


Mistäs muuten luulet että se Banksy on pelmahtanut? Asiaa aika kauan seuranneena on pakko pikkasen huomioida sitä että ei se Banksynkään tuotanto ole aina ollut sitä Banksyä, johon nyt Banksynä viittaat.Jaa-a, en tiedä. En tunne banksya. Banksy on vaan hyvä esimerkki siitä, että katutaide voi olla oivaltavaa, loistavaa ja nerokasta. Pääasiassa se vaan tuntuu olevan omien nimikirjaimien kirjoittamista erilaisilla kirjaimilla eri paikkoihin. Ei kovin luovaa, mielestäni.Tää on nyt vähän sama kuin sanoisit et fysiikan opintoja olis helpompi tukea mikäli kaikki fyysikot olis sellaisia kuin Albert Einstein. *nauru*Onpas paska vertaus.
Jone

Posts: 8,258

#14 • • Jone Archibald Haddock

Apo, 15.5.2008 12:39:
Vähän huono esimerkki, monien fyysikkojen sotkut ei tuu niin ikävästi esiin kuin töhryt ( tosin silloin kun menee pieleen, niin voi mennä pieleen paljon pahemmin http://en.wikipedia.org/wiki/Large_Hadron_Collider ) *hih*Jees, kunhan nyt vetelin hatusta jotain, joka suurinpiirtein välitti sanoman "aika hassua viitata alan tunnetuimpaan nimeen ja toivoa muilta samaa juttua harjoittavilta samanlaista laatua edellytyksenä sille, että koko hommaa voisi mitenkään tukea."
Jone

Posts: 8,258

#15 • • Jone Archibald Haddock

Ana-5000, 15.5.2008 12:41:
Kantakaupungissa ja lähiöissä tuntuu olevan, että ehkä kerran vuodessa näkee hyvännäkösen duunin jossain. Osa tarra- ja stenciljutuista on kyllä oivaltavia ja hauskoja, mutta jokaista sellasta varten joutuu laskemaan seiniltä sata HGSCREW!½!!11-läppää. Toi on tosin mutu-tuntumaa toi 99%, mutta jotain tuota luokkaa se kuitenkin on ainakin lukumäärältään.Aika mielenkiintoisesti rajattu ottaen huomioon, että on lopulta liki käytännön mahdottomuus että näillä alueilla olisi muutakin kuin tota tagisoppaa. Tagisoppa taas muodostaa kaikesta maalatusta murto-osan ja (kuten olen aikaisemminkin sanonut) sitä railakkaan enemmistön muodostavaa tavaraa ei juurikaan pääse näkemään ellei erikseen lähde katsomaan. Syy on ilmiselvä; Mona Lisoja ei synny kymmenessä sekunnissa ja pauttiarallaa sen verran tuolla kantakaupungin kaduilla olis sellaiseen synnyttämiseen aikaa.

Laitetaan nyt vielä lisäyksenä et mä en supporttaa tota kaupungin paskomista massiivisilla tagimäärillä. Tää on nyt juuri sitä porukkaa, johon viittaan aiemmassa viestissäni puhuessani siitä mihin kaikki tämän alan touhu niputetaan. Jos jengi lähtökohtaisesti kutsuu itseään nimellä "Hooligans" ja meno on juuri sitä, niin miten se muihin liittyy?

Ana-5000, 15.5.2008 12:41:
Jaa-a, en tiedä. En tunne banksya. Banksy on vaan hyvä esimerkki siitä, että katutaide voi olla oivaltavaa, loistavaa ja nerokasta. Pääasiassa se vaan tuntuu olevan omien nimikirjaimien kirjoittamista erilaisilla kirjaimilla eri paikkoihin. Ei kovin luovaa, mielestäni.Mielestäni olet osittain oikeassa ja osittain väärässä. Tagit voivat parhaimmillaan olla visuaalisesti erittäin loistavia kalligrafisia taidonnäytteitä ja kalligrafia on vittumaisen hankala laji. Oikeassa taas olet siinä, että suurin osa tageista ei todellakaan ole tätä. Toisaalta taas katutaide ei pääasiassa ole tätä vaikka se kuinka susta mutuna tuntuisi siltä.


Ana-5000, 15.5.2008 12:41:
Onpas paska vertaus.Ite oot paska. *nauru*
Aziz Combat Fighter

Posts: 6,592

#16 • • Edited Aziz Combat Fighter

Jone, 15.5.2008 12:43:
---
Apo, 15.5.2008 12:39:
Vähän huono esimerkki, monien fyysikkojen sotkut ei tuu niin ikävästi esiin kuin töhryt ( tosin silloin kun menee pieleen, niin voi mennä pieleen paljon pahemmin http://en.wikipedia.org/wiki/Large_Hadron_Collider ) *hih*

---


Jees, kunhan nyt vetelin hatusta jotain, joka suurinpiirtein välitti sanoman "aika hassua viitata alan tunnetuimpaan nimeen ja toivoa muilta samaa juttua harjoittavilta samanlaista laatua edellytyksenä sille, että koko hommaa voisi mitenkään tukea."No, tiettyä luovuutta ja laatua on mun mielestä syytä edellyttää mikäli halutaan lisää hyväksyntää yhteisen omaisuuden kuvittamiselle. Tällä hetkellä töhryjenvastaisuus kääntyy myös muun katutaiteenvastaisuudeksi, koska suurin osa ns. katutaiteesta on juuri tuota töhrimistä, olit siitä mitä mieltä tahansa. Tietty se on totta että jossain ug-gallerioissa on näyttävää ja hienoa jälkeä, mutta miten se liittyy esim. joidenkin bussipysäkkien aikataulujen sotkemiseen?

Veikkaisin, että suhtautuminen katusoittamiseenkin olisi hieman erilainen, jos joka kadunnurkassa seisoisi joku mankan kanssa huudattama Merzbowta.

summa summarum: Enemmän katutaidetta, vähemmän sotkuja niin voidaan alkaa vakavissaan puhua siitä, miten graffitikulttuuri virkistää elintilaa.
phear

Posts: 804

#17 • • phear <X>
IMO katutaiteeseenhan pätee tietenkin samat säännöt kuin muuhunkin taiteeseen. 99% on paskaa about kaikesta taiteesta. Öljyvärimaalareista elokuvataiteen kautta musiikkiin jne.

Katutaiteesta vain se paskakin pääsee helposti näkyville. Siinä juuri sen vahvuus, jokainen voi saada taidettaan esille. Eräänlaista (sanan-/mielipiteen-)vapautta sekin.
Jone

Posts: 8,258

#18 • • Jone Archibald Haddock

Ana-5000, 15.5.2008 13:05:
No, tiettyä luovuutta ja laatua on mun mielestä syytä edellyttää mikäli halutaan lisää hyväksyntää yhteisen omaisuuden kuvittamiselle.Tietenkin. :)

Ana-5000, 15.5.2008 13:05:
Tällä hetkellä töhryjenvastaisuus kääntyy myös muun katutaiteenvastaisuudeksi, koska suurin osa ns. katutaiteesta on juuri tuota töhrimistä, olit siitä mitä mieltä tahansa.Mut kun tää ei pidä paikkaansa - olit siitä mitä mieltä tahansa.

Ana-5000, 15.5.2008 13:05:
Tietty se on totta että jossain ug-gallerioissa on näyttävää ja hienoa jälkeä, mutta miten se liittyy esim. joidenkin bussipysäkkien aikataulujen sotkemiseen?Nyt mä sanoisin et oot asian ytimessä ja juuri tätähän mä olen itse koittanut koko ajan sanoa - tosin toisella tavalla painottaen kuin sinä. Sun mielestäsi galtsut ei liity tagien tekemiseen siinä mielessä että niillä oikeutettais mitään. Mun mielestäni tagit ei liity galtsumeininkiin juurikaan eikä niitä osoittamalla pitäisi jatkuvasti dumata sitä huolellisempaa, merkittävämpää ja isompaa duunaamista.

Ana-5000, 15.5.2008 13:05:
summa summarum: Enemmän katutaidetta, vähemmän sotkuja niin voidaan alkaa vakavissaan puhua siitä, miten graffitikulttuuri virkistää elintilaa.Oon ihan täysin samoilla linjoilla, Veli-Anttiseni. *hali*
shaderna

Posts: 157

#19 • • shaderna
Pakko postaa tänne ku diggaan makeista piisseistä. Jotkut osaa sitä ja jotkut ei. Ite maalaisin varmasti jos skilssit ois kohillaan. En oo hyvä piirtämään ni miks rumentaisin seiniä. Mutta taidetta piissit on ja makeet piissit on parasta taidetta. Tää on vaa mun mielipide mut tzekkaa http://www.graffiti.org <-taidetta.

Jotkut tagit dösän ylänakis ei oo innostanu yläasteen jälkeen, ellei tekijäl oo oikeesti ollu siisti wraitti.

--
just tryin` not to give a fuck

Aziz Combat Fighter

Posts: 6,592

#20 • • Aziz Combat Fighter
http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Valtuutetut+haluavat+t%C3%B6hryprojektin+rahat+taidekasvatukseen/1135236344842

Tollanen osui hesarissa silmään.

"Arhinmäen mielestä projektille osoitetaan kohtuuttoman paljon rahaa ottaen huomioon, että kaupunki laskee töhryjen vähentyneen murto-osaan niiden kymmenen vuoden aikana, joina projekti on toiminut."Eli tuota.. Tuntuu siltä että nollatole on toiminut ;)

Kaupungin tilastojen mukaan Helsingin töhryjen määrä oli viime vuonna laskenut yhdeksään prosenttiin siitä, mikä se oli vuonna 1998. Projektiin on osoitettu vuosittain noin miljoona euroa, ja suunta on ollut alaspäin. Huippuvuonna 2000, jolloin Helsinki oli kulttuuripääkaupunki, projekti sai lähes kaksi miljoonaa euroa.Vaikka Arhinmäki onkin mun mielestä vastenmielinen hahmo, niin tossa on kuitenkin ihan hyvää ideaa taustalla.