20 posts, 1 page, 12,222 views
Replying to Ajatuksia hevosenlihasta....:
Suomesta saa yleensä eettistä ja hyvää hevosenlihaa. Ne hevoset on usein elänyt hyvän elämän, eivätkä kärsi teurastuksesta tms. Siis hyvä vaan jos menee ruoaksi asti.
Kun taas Euroopassa tuotettua hevosenlihaa kannattaa ostaa varauksella. Siellä hevosten olot ja varsinkin kuljetukset teuraaksi ovat vähintääkin kyseenalaisia.
Suosi suomalaista siis
terkuin hevostyttö.
Replying to Ajatuksia hevosenlihasta....:
Riista maistuu jos on siihen varaa. Ainakin hyvä vinkki verilettujen nakertajille, poron verta ehdottomasti, ihan saman hintasta kun nauhan verikin mutta on takuu varmasti jyystäny jotain muuta kun "tehorehua".
Replying to Ajatuksia hevosenlihasta....:
Jos (ja toivottavasti kun) haluaa tukea nimenomaan Suomen teurastamotoimintaa ja "suomalaista" hevosenlihaa, on aina syytä selvittää lihan alkuperä. Mitä ilmeisimmin hevosenlihalle on kysyntää, koska sitä tuodaan Suomeen vuosittain miljoona kiloa mm. Argentiinasta ja Brasiliasta (viimeksi mainittu oli ainakin vuonna 2008 Lapin lihan myymän hevosen alkuperämaa).
Hevosen kilohinta on romahtanut 80-90 luvulta, eikä nykyään saa välttämättä edes bensarahoja takaisin, kun vie hevosen teuraaksi. Vaikka hevonen päätyisi teuraaksi, se ei aina päädy lautaselle (lääkitys, sairaus, passin puuttuminen).
---
Replying to Ajatuksia hevosenlihasta....:
Teurastamisen lisäksi hevosen voi lopettaa eläinlääkärin toimesta. Lähtöhinta toistasataa euroa, Yliopistollisessa Hevossairaalassa Viikissä lähtöhinta noin 450€, koska ruho viedään 300km:n päähän Honkajoelle.
Replying to Ajatuksia hevosenlihasta....:
Erinomaisen hyvä pointti tuo alkuperän selvittäminen. Mikäköhän siinä sitten on ettei kysyntä ja tarjonta kohtaa? Onko kyse vaan siitä että porukka mieluummin tuhkaa tai hautaa hevosen kun antaa teurastetun, lääkkeettömän humman lihoiksi?
Replying to Ajatuksia hevosenlihasta....:
miten määritellään notta hevonen on sairas -> lopetettava eikä sitä saa teuraaksi viiä, onko väliä sairaudella, siis ihan sama mikä on kyseessä, kaviokuume tai vaikka molempien silmien sokeus?
Replying to Ajatuksia hevosenlihasta....:
Nyt lienee syytä erottaa kaksi asiaa: minkä tahansa hevosen voinee viedä teuraaksi, mutta liha joko kelpuutetaan (kokonaan tai osittain) tai ei kelpuuteta elintarvikkeeksi. Tai no kolmas vaihtoehto on se, ettei omistaja tms. sureva omainen halua hevosta lihoiksi, jolloin teurastamo huolehtinee ruhon hävityksestä.
Nykypäivänä suurempi syy elintarvikkeeksi kelpaamattomuuteen lienee ennemmin se, että hevosta on lääkitty kuin sairaudet. Monilla lääkkeillä on tiettyjä teurastukseen liittyviä varoaikoja (tyyppisesti vuorokausista kuukausiin), mutta on myös lääkkeitä, jotka aiheuttavat elinikäisen elintarvikkeeksi kelpaamattomuuden. Tässä kohtaa puhutaan ymmärtääkseni virheellisesti(?) "elinikäisestä teurastuskiellosta", vaikka kyseessä on elintarvikkeeksi kelpaamattomuus.
Sairauksista mainittiin esim. laajalle levinneet kasvaimet. Muita voisivat kenties olla jotkut tarttuvat taudit kuten pääntauti tai rabies. Pelkästään kaviokuume tai sokeus tuskin aiheuttavat lihan hylkäämistä.
Aiheesta lisää: http://www.hevostietokeskus.fi/index.php?tid=138