Tietokoneen varmuuskopiointi, backuppaus, synkronointi läppärin kanssa

8 posts, 1 page, 3,879 views

golem

Posts: 1,395

#1 • • golem Golem
Mitäs keinoja te käytätte (musa)tietokoneen varmuuskopiointiin ja pöytäkoneen/läppärin väliseen synkronointiin..? Itteäni kiinnostaa lähinnä Windows, koska käytän tällä hetkellä sitä, mutta varmaan ihmisiä täällä kiinnostaa muutkin musakäyttikset kuten MacOS.

Backuppaukseen oon käyttänyt oikeastaan ihan vaan windowsin kopiointitoimintoa (se että vedät hiirellä folderin toiseen folderiin), mutta se ei oo kovin kätevää. Windowsin (XP) omaa backuppia (accessoriesin alla) olen kanssa käyttänyt silloin tällöin, mutta en oo oikeen ikinä tykännyt siitä.

Synkronointiin käytin windowsin briefcasea ja offline filesiä, mutta totesin molemmat huonoiksi vaihtoehdoiksi. Nyt löysin sellaisen työkalun kuin SyncToy, joka vaikuttaa lupaavalta, mutta en ole vielä kokeillut.


Eli onko teillä mitään hyviä ehdotuksia backuppiin tai synkronointiin? Backup ohjelmiahan näyttäis olevan pilvin pimein, mutta mitään liian järeätä/monimutkaista ei jaksais asentaa. Lähinnä tärkeintä olisi että ohjelma on helppokäyttöinen, tunnistaa backupatessa, mitkä osat kovolla on muuttunut, jottei backup kestä liian kauan, ja että backup-tiedoston formaatti on joko mahdollisimman standardi tai sitten että se ei tee varsinaista backup-tiedostoa, vaan tallentaa tiedostot sellaisenaan uuteen paikkaan. Esim. noi windows backupin tiedostot on sellaisessa formaatissa että tuntuu ettei mikään muu ohjelma ymmärrä niitä (..?)
Juhgu

Posts: 7,921

#2 • • Juhgu Virnistelijä
Hyvä kysymys. Jos tulee hyviä vastauksia, vois itsekin ehkä tutustua. Tähän mennessä oon pitäny vaan työn alla olevat proggikset muistitikulla ja valmiit silloin tällöin backupannut pöytäkoneelle ja ulkoiselle.

--
Mitään juuri kirjoittamaani ei ole sellaiseksi tarkoitettu.

Byproduct (live)

hrdkvr

Posts: 3,929

#3 • • hrdkvr KURGO
Monet konerikot kokeneena suosittelen ulkoisen ja erillisen sisäisen kovalevyn hankkimista.

Filejä voi backupata monella tavalla ja yleensä näissä ulkoisissa levyissä onkin joku valmistajan softa mukana tähän hommaan, mutta jos se kone skärvähtää ja joudut ostamaan uuden kovon niin eikö olisi kivempaa jos saisit "Oman koneesi takaisin" vain painamalla spacea?

Tällöin joudut ostamaan kohtuuhintaisen image työkalun esim symantec ghostin jolla polttelet aika-ajoin koneesi kuvat (imaget) ulkoiselle kovolle. Palautuksen jäkeen kaikki filet ja ohjelmat on samalla paikalla kuin vanhallakin kovolla ja pääset samoin tein jatkamaan mihin jäit. Kun taas filepohjaisissa backupeissa joutuisit aloittamaan windows asennuksella, ohjelmien asennuksella, drivereiden etsimisellä, sample libraryiden mega siirrolla yms kivaa

--
-keep it hard-

darudevil

Posts: 427

#4 • • darudevil Darude
Sori, ei tietoo Win-puolelta.

Mac OS X:ssä olen nyt käyttänyt jo jonkun aikaa Time Machineä systeemidriven backuppiin (laittaen sen itse päälle kerran viikossa kalenterimuistutuksen avittamana, en tykkää siitä että se raksuu koko ajan, en koe tunneittaista tallenusta tarpeelliseksi), ja projektiasemat tallentuu 1:1 kopiona toiselle asemalle joka yö Carbon Copy Clonerin avulla. CCC on loistava, tekee bittitarkan kopion, ja valittavana on muistaakseni joko just tuo 1:1 kopio tai sitten "lisäävä", eli poistetut filet jää backupille, ja muitakin säätömahiksia on. Ja skedulointi tietty. Pitäs muuten pystyä tekemään myös buuttaavan kopion koko järjestelmästä, ja joissain tapauksissa myös softien autorisoinnit säilyy, eli voi levyn pamahtaessa vaan alkaa käyttämään sitä backuppia, ostaa uuden levyn, backupata sille ja kaik on taas tallessa. Tai voi kierrättää kahta backup-levyä, jos oikein pelottaa.

Mulla on kaks pientä reissudriveä, joilla usein kolmas ja neljäs kopio jostain vaiheesta meneillään olevaa projektia. Kutsukaa vain paranoidiksi, mutta noi reissudrivet on pelastanut mut monet kerrat, jossei toisen levyn rikkoontumisen takia, niin unohdusten ja viime hetkellä väsyneenä silmät ristissä tehtyjen tiedostonsiirtojen jälkimainingeissa ainakin.

Synkronointi onkin monimutkaisempi asia, ja riippuu mitä haluaa synkrota. Tota CCC:tä vois käyttää niin, että backuppais desktoppia ulkoiselle FW/USB2-asemalle ja ajelis läptopilla siltä ulkoiselta, joko järjestelmääkin, tai sitten vain työlevyä. Applellä on myös mahista ajaa user folder verkkoon, ja sitä kautta pitää monta konetta synkassa, mutta upload ja download tietty kestää, ja tila on rajallinen. Esim. Spectrasonicsin Omnispheren melkein 50Gt samplet ei varmaan ole kauheen käytännöllinen pitää synkassa verkoitse. Tosin ei sitä synkata tarviikaan, mutta pitää mukana jos aikoo leikkiä samoilla projekteilla kuin kotona. :P
daffy

Posts: 737

#5 • • daffy duck and cover
Windows-puolella on tullut tutustuttua duunissa lähinnä noihin ulkoisten levyjen kanssa tuleviin softiin, Maxtorin uudempien USB-kovojen mukana tulee ainakin ihan pätevä backup-softa josta pystyy hyvin säätämään mitä otetaan talteen, tajuaa ainakin jollain tasolla ottaa vain muuttuneet tiedostot (timestamp-vertailu?) ja data on ulkoisella levyllä normaalisti luettavissa (sama hakemistorakenne kuin koneen sisäisellä levyllä).

Netistä ladattavista 3rd party -softista ei kokemusta. OS X:n puolella tosiaan Time Machine rulaa. Linux-backupia on tullut joskus katseltua serveripuolen osalta mutta ei ole löytynyt mitään "silver bullet" -ratkaisua, löytyneet ohjeet on aika pitkälle skriptipohjaisia ja tee-se-itse-henkisiä.

--
Ph´nglui mglw´nafh Cthulhu R´lyeh wgah-nagl ftaghn

akir0

Posts: 2,554

#6 • • akir0 idleRPG champion 2009
Ite kopsailen tärkeet tiedostot (joita ei ole paljoa, koska en tee ääntä tai videota) säännöllisesti ulkoiselle levylle ja dvd:lle. Sen lisäks siirrän noi 2 eri palvelimeen, jotka sijaitsee maantieteellisesti eri palvelimilla.

Tärkeetä dataa ehkä 3gt, sen lisäks on sitte ulkoiselle levyllä back-upit kuvista ~60gt.
clickxx

Posts: 6

#7 • • Edited clickxx

golem, 29.4.2009 05:14:Eli onko teillä mitään hyviä ehdotuksia backuppiin tai synkronointiin?



Windowsissa on ihan oma komento tota varten, robocopy. Se osaa synkkaa muuttuneet tiedostot ja siinä on ziljoona parametriä millä sen saa toimimaan juuri niin kuin haluat. Käytän sitä varmuuskopiointiin niin, että batchi tunnistaa ensin onko tiettyä tiedostoa asemassa (piilotettu tiedosto jolla scripti osaa tunnistaa onko oikea levy sisällä) X: ja jos on niin sitten se synkkaa kaiken sinne.

Idea niin, että vaikka klikkais scriptin niin se synkkaa vain niille ulkoisille asemille joille haluan.

Kaikki backup softat kannattaa unohtaa tähän yksinkertaiseen synkkaamiseen, kun robocopy hoitaa homman paljon helpommin. Jos haluaa tehdä siitä säännöllisen rutiniin niin sitten asentaa scriptin task scheduleen niin saat sitten automatisoidun backupin.

Offline fileet kannattaa unohtaa, jos on isompi määrä synkattavaa niin tulee jatkuvasti ongelmia ja saa resetoida ja aloittaa uudestaan koko synkkauksen. Pitkään tappelin ja sitten riitti, periaatteessa jos haluaa saman toiminnon niin laittaa robocopy scriptin ajettavaksi joka käynnistyskerralla niin homma hoituu samalla tavalla ja paremmin.
AuralCandy.Net

Posts: 289

#8 • • AuralCandy.Net Premium House Music Podcast
Hankin hiljattain Buffalo Linkstation Live II:n, eli tommonen NAS-verkkoasema johon otan varmuuskopiot MacBookin sisällöstä. Laitteen pitäisi tukea TimeMachinea, mutta en kyllä itse saanut toimimaan. Kertokaa ihmeessä joku, jos olette onnistuneet.

Pitää varmaan kokeilla tuota mainittua Carbon Copy Cloneria.