golem, 1.4.2008 18:53:
Moi. Mä ostin tossa EOS 400D:n, ja oon alkanut kuvaamaan Raw-kuvia, pääasiassa sen takia, koska niissä on enemmän kuin 8bit dynamiikkaa afaik...
...jos et säädä kuvia pahemmin vaan ajat suoraan konvertoinnin läpi RAW:sta JPG:ksi niin tuo 8bit vs. 14bit ero jää pieneksi vaan tässä tapauksessa jos inhoat RAW konvertointia niin anna sen kameran tehdä. Samoin suoraan JPG:lle kuvatessa oppii tehokkaammin itse tekniikan hiomista kuvanotto vaiheessa mahdollisimman hyväksi. Sitten kun tekniikka on hanskassa niin sit sen jälkeen siirtyy RAW kuviin ja sen ihmeelliseen maailmaan joka on paljon monimutkaisempaa kuin itse kameran säätäminen kuvanotto vaiheessa.
Tietysti voit opetella nämä kaksi asiaa kerralla jos siltä tuntuu.
Kun siitä valitsen satunnaisen hakemiston (esim. 2008_01_31), jossa on n. 20 kuvaa, valitsen batch-prosess, ja konvertoimisen 1920 pikseliä leveiksi JPG:ksi, niin hakemiston konvertointi kestää ikuisuuden, joku 5-10 sekuntia per kuva.
Tuo 5-10sek. on lyhyt aika, helposti kun itse editoin kuvia niin pelkkä RAW kuvan konvertointi TIFF:ksi Photoshopissa editoimista varten kestää mun työasemassa pahimmillaan toistakymmentä sekunttia.
1. Onko RAW-kuvien konvertointi JPG:ksi luonnostaan oikeasti noin hemmetin hidasta, vai johtuuko se jostain muusta..? (läppäri on kyl tuliterä, ei pitäisi olla tehosta kiinni). Onko konvertointi kenties jollain muulla ohjelmalla nopeampaa...?
Noita RAW konvertointi ohjelmia on ziljoona ja suosittelen eri ohjelmien kokeilemista. Käytännössä kaikista saa 30 päivän testiversion. Lightroom ja PS on oma yhdistelmä MUTTA se on raskain kombinaatio sekä vaatii kenties ehkä eniten tietotaitoa kun nippeleitä ja nappeleita on ziljoona.
2. pystyykö jollain tapaa batch-prosessoida kokonaisen hakemistopuurakenteen kerralla, ettei tarvitse valita erikseen jokaisen päivän hakemistoa..?
riippuu softasta.
3. Jos ei raw-kuvien konvertoimiseen oo mitään nopeaa tapaa, niin miten Canonin kamera pystyy tekemään sen sekunnin murto-osassa (jos valitsee tallennusmuodoksi Raw + suuri JPG), ja onko tällöin siis niin, että kuvaajat käyttävät tätä optiota (mun mielestä tilanhukkaa tallentaa RAW:na + vielä suurikokoisena JPG:nä, RAW+ pieni JPG olisi optimaalinen ratkaisu)...
jaa, tuota en oo ajatellu miksi kamera pystyy tallentamaan JPG kuvia niin nopeasti. Itse aina kuvaan pelkällä RAW:lla sillä käsittelen kuvia aina todella paljon jälkikäteen.
4. Miten muut kuvaajat ovat ratkaisseet tän ongelman, ja kuinka paljon yleensäkin käytätte Raw-formaattia verrattuna JPG:hen. Tosiasiassahan harvoin sitä RAW:ta vissiin tarvitsee, paitsi jos onnistuu saamaan jonku tosi loistavan kuvan, josta haluaa tehdä vielä paremmin, mutta harvoinhan tätä tajuaa etukäteen, niin varma ratkaisu on kuvata kaikki kuvat RAW:na...
Väärin, moni huippukuvaaja kuvaa JPG:lle suoraan eikä käytä RAW:ta... vai väitätkö esim. että filmille kuvatessa ei voi saada huippukuvia? RAW:ta myös vältetään jos halutaan nopeuttaa kuvien jälkikäsittelyä ja lyhentää editoinnissa käytettyä aikaa.
Itseasiassa tuosta on mielenkiintoinen artikkeli miten esim. Super Bowlissa käsitellään kuvia jossa eri uutistoimistot (kuvapankit jne.) kisaa keskenään kuka saa kuvansa mahdollisimman nopeesti ulos (myyntiin yms.).
http://www.popphoto.com/popularphotographyfeatures/5004/super-bowl-xlii-the-ultimate-shoot-out.html
Itseasiassa myös oma suosikki kuvaaja kuvasi viimevuoteen asti vain JPG:llä jotta saa lyhennettyä jälkikäsittelyn määrää (
http://www.jeffascough.com).
5. Mitä ohjelmia yleensäkään käytätte prosessissa kun valitsette kuvia, tuhoatte ylimääräisiä, konvertoitte nitä, käsittelette, jne...
Lightroom sen mahtavan kirjaston takia, itse teen näin kun käsittelen hääkuvia joita tulee parhaimmillaan lähes yli 4000 illan aikana:
1) Lataan ne Lightroomiin kaikki ja nimeän kuvat uusiksi sillä kuvaan kolmella rungolla niin kuva numerot menee aivan sekaisin. LR:ssä on kiva toiminto millä voin nimetä ajanmukaan järjestettynä nämä kuvat jolloin nätisti kuvat numeroituu WDG_0000 -> WDG_4001.
2) Käyn yksitellen läpi kuvat ja aina kun tulee hyvä niin painan "P" kirjainta jolloin se "merkkaa" kuvan.
3) Laitan filtterin päälle jossa näkyy vain "merkatut" kuvat joita on yleensä 400 tässä vaiheessa.
4) Valitsen samasta tilanteesta kuvatut kuvat ja painan "N" jolloin se näyttää vain nämä valitut kuvat joista valitsen parhaimman kuvan. Kuvista joista en tykkää painan "U" jolloin se ottaa "merkkauksen" pois.
5) ...jäljelle jää vain sit parhaimmat kuvat jotka sit rupean työstämään ja aikaa tähän menee alle tunti (välillä ihan vain reilut puolituntia) vaikka käyn käytännössä jokaisen kuvan läpi joita on tuhansia.
Eri ohjelmissa noi toimii eri tavalla, mutta kannattaa opetella ohjelmat läpikotaisin ja muistaa näppis komennot ohjelman eri ominaisuuksiin. Sit tarpeen mukaan kannattaa hioa omaa työtapaa - joten ei ole oikeaa tai väärää konstia eikä se ole nopeeta. Itse olen hionut omaa jälkikäsittelyn työskentelytapaa tän kokoajan minkä olen digikameran omistanu ja sen hiominen jatkuu kokoajan lisää.
6. Oliks jossain Photoshopin versiossa mahdollisuus käsitellä suoraan Canonin CS2 formaattia (ei ainakaan mun versiossa oo), ja jos on niin kannattaako käyttää sitä mielummin kuin tota Canonin omaa softaa.
Lataa ACR -
http://www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.html
Joskin en suosittele Photoshopin ACR:n käyttämistä ellei kyse ole yksittäisistä kuvista.
Caro², 1.4.2008 19:08:
Lightroom on mielenkiintoisempi ja mukavampi käyttää, joskin lightroomista joutuu kuvat avaamaan vielä photoshoppiin mikäli haluaa niitä pienennellä tai tehdä webbiversioiksi. Mutta sekin menee ihan vaivatta.
Tässä on tyypillinen esimerkki mitä tapahtuu, kun ei osata käyttää softaa. Työskentely rutiini monimutkaistuu, kun ei tiedetä mitä softat osaa. LR osaa konvertoida kuvia mihin resoon tahansa sekä luoda jopa nettigallerioita täysin automaattisesti.
Suosittelen noita.
Itse tosiaan käytän LR:ä ja PS yhdistelmää, mutta en suosittele sitä kenellekkään tai mitään muutakaan softaa. Kaikki täysin riippuu omasta tarpeesta ja työskentely tavasta. Jokaisessa on omat heikkoutensa ja vahvuutensa. LR ja PS yhdistelmä on todella hyvä, mutta sen ongelma on monimutkaisuus - jos molemmat softat osaa kuin omat taskunsa, mutta näin ei ole edes veteraani kuvaajallekkaan ja itsekin opin kokoajan lisää kikkoja varsinkin PS:n lisää ja lisää (sillä oma asenne on aina, että pitää kokeilla uus työskentelytapa jotta saa parempaa jälkeä TAI nopeutettua sitä - aluksi minulla meni 3 työpäivää kuvien editointiin, kun nyt teen sen päivässä).
Joskin ihan perus asiat kannattaa muistaa miksi kuvaat RAW:lla ja miksi JPG:llä. RAW kuvien kuvaamisesta et hyödy yhtään mitään (liuväritoistot jne. ja muut marginaali erot tässä vaiheessa ei ole sinulle se oleellinen ero joka tekee sinusta paremman kuvaajan vaan asioita joita voi hioa sitten, kun muut osa-alueet on hanskassa) ELLET sitten tarvitse kuvissa maksimaalista säätövaraa. Tämä ei tarkoita sitä, että ei väliä miten kuvaan kun voin aina korjaa RAW:lla - VÄÄRIN, RAW:lla kuvatessa myös pitää tietää miten teknisesti otetaan hyviä kuvia. Sen takia en välttämättä suosittele edes RAW:lla kuvaamista tässä vaiheessa kun itse kuvaaminen on vielä hakusessa.
RAW:lla kuvatessa varsinkin jos photoshoppia käytetään lopulliseen muotoon editoinnissa niin kuvat PITÄÄ editoida 16 bittisenä. Elikkä siis konvertoida LR:stä TIFF muotoon (vältä PSD formaattia:
http://www.luminous-landscape.com/forum/lofiversion/index.php/t17170.html) 16 bittisenä, editoida PS:ssä ja sitten sen jälkeen kovertoida se JPG muotoon.
Myös värimaailma kannattaa pitää ProPhoto RGB:ssä tai Adobe RGB:ssä - joskin jos teet nettiä varten kuvia niin ne pitää konvertoisa sRGB formaattiin erikseen jotta värit näkyy netissä oikein. Joskin jos LR:ssä konvertoit nämä TIFF kuvat batchinä JPG formaattiin niin se osaa myös värimaailman konvertoinnin
Miksi editoida 16bittisenä photarissa on se, että kuvissa on eniten informaatiota mitä editoida. Helposti esim. 8bittisiä kuvia kun editoi niin kuvasta "loppuu data" jonka näkee ihan kuvasta ja "histogramista" joka muuttuu yksittäisiksi pylväiksi pahimmassa tapauksessa.
Joskin en käy tai yritä käytä noita asioita läpi tässä, kun se on todella laaja aihe ja jokaisessa jutussa on aina nurja puoli MUTTA suosittelen ostamasta kaksi kirjaa jos haluat opetella LR + PS yhdistelmää:
The Adobe Photoshop Lightroom Book
Adobe Photoshop CS3 (CS2:lle on sama kirja myös) for Photographers
molemmat kirjat on Martin Evening:n ja tuota PS kirjaa luen todella aktiivisesti, sillä nämä PS kikat on niin hankalia osa ettei niitä muista ellei sitä tee päivittäin.
Happy Shooting