Ensiksi rauhanomaisen miekkarin vetoomus:
--
Vetoomus toisenlaisen Euroopan puolesta
Eurooppa on tärkeiden valintojen edessä. Suurin osa kansalaisista toivoo vaihtoehtoja työttömyyden, pätkätöiden, toimeentuloturvan puutteiden ja monien julkisten palvelujen heikentymisen leimaamalle arjelle. Euroopalta odotetaan vaihtoehtoja sotien ja ilmastomuutoksen uhkille.
Muutoksen toiveista kertovat Euroopan unionille esitetyn perustuslain hylkääminen Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä, ammattiyhdistysliikkeen ja kansalaisjärjestöjen mielenosoitukset sekä uusliberalistista politiikkaa toteuttaneiden hallitusten vaalitappiot monissa maissa.
Euroopan unionin johtajat pyrkivät kuitenkin jatkamaan (otin pois sanan ikään) kuin mitään tarvetta uudelleenarvioihin ei olisi. Valitettavasti näin näyttää toimivan myös Suomen hallitus Euroopan unionin puheenjohtajana.
Helsinki 2006 -verkosto vetoaa toisenlaisen Euroopan puolesta:
* Haluamme oikeutta työelämään. Joukkoirtisanomisten, työttömyyden ja pätkätöiden turvattomuudesta on päästävä eroon. Jokaiselle on turvattava oikeus mielekkääseen työhön, riittävä toimeentuloturva ja oikeus osallistua työelämää koskevaan päätöksentekoon.
* Haluamme oikeutta julkisiin palveluihin. Ne ovat perusoikeus, jota ei pidä alistaa kauppatavaraksi. Koulutusta, terveydenhuoltoa ja muita julkisia palveluja ei saa alistaa EU:n palveludirektiiville eikä Maailman kauppajärjestön vapaakauppasopimuksille.
* Haluamme oikeutta turvapaikanhakijoille ja siirtolaisille. Maahanmuuttajille on turvattava samat oikeudet kuin muillekin. Emme hyväksy rasismia emmekä halua elää linnake-Euroopassa. Avoimuus ja moninaisuus eivät ole uhka vaan rikkaus.
* Haluamme oikeudenmukaisen ja rauhanomaisen maailman. Vastustamme sotilasliittoja, asevarustelua ja sotia. Tarvitaan oikeutta, ei pommeja. Euroopan on toimittava Irakin ja Palestiinan miehityksen lopettamiseksi ja vastustettava USA:n mahdollisia uusia hyökkäyksiä.
* Haluamme oikeutta luonnolle ja ihmisille. Ilmastomuutos on vakava osoitus siitä, miten nykyinen kehitys uhkaa koko ihmiskunnan tulevaisuutta. Euroopan on toimittava edelläkävijänä energian säästössä, uusiutuvan energian käytössä ja päästöjen vähentämisessä.
* Haluamme kaikkien ihmisten ja kansojen tasavertaisiin oikeuksiin perustuvan Euroopan. Emme hyväksy Euroopan unionille esitettyä markkinoiden vapauteen perustuvaa ja unionia militarisoivaa perustuslakia emmekä sen ratifioimista Suomessa ilman kansanäänestystä.
Kutsumme mukaan keskusteluun ja yhteiseen toimintaan näiden tavoitteiden puolesta. Toisenlainen Eurooppa on mahdollinen!
Helsinki 2006 -verkosto
--
Lisäksi ei-niin-rauhanomaisen miekkarin visio ja missio:
--
Kutsu protesteihin Helsingin ASEM-huippukokousta vastaan 9.-11. syyskuuta
10.-11. syyskuuta Helsingissä kokoontuu kuudes ASEM (Asia-Europe Meeting) huippukokous, joka tulee olemaan suurin Suomessa koskaan järjestetty korkeimman tason tapaaminen. ASEM-kokoukseen tulee osallistumaan delegaatioita kaikkien EU:n jäsenmaiden lisäksi myös kolmestatoista Itä-Aasian maasta. Valtion- tai hallitusten päämiesten lisäksi kokoukseen tulee osallistumaan noin 2000 delegaattia. Tärkeimmät kysymykset kokouksen esityslistalla ovat kansainvälisen monenkeskeisen järjestelmän tukeminen, turvallisuusuhkiin vastaaminen (mukaan lukien globaalit terveysuhat kuten lintuinfluenssa), energiaturvallisuuteen ja ilmastonmuutokseen liittyvät kysymykset, WTO:n Dohan kierroksen neuvottelujen läpiviemisen tukeminen ja globalisaatioon, kilpailukykyyn ja maailmantalouden rakennemuutokseen liittyvät kysymykset sekä kulttuurien välinen dialogi.
Kolmentoista miljoonan euron törsääminen yhteispotretteihin ja ympäripyöreisiin julistuksiin Aasian hallitsevan eliitin kanssa vaikuttaa Suomen ja EU:n eliitille varmasti hintansa arvoiselta. Tämän päivän maailmanlaajuista kapitalismia on vaikeaa kuvitella ilman kahden kerroksen järjestelmää, jossa massatuotanto hoidetaan maissa joissa autoritäärinen hallinto takaa työvoimakulujen alhaisuuden. Ihmisoikeuksia ei ASEM:n keskeisten kysymyksien listalta löydy. EU-maiden eliitti ei siis enää viitsi edes teeskennellä, että se yrittäisi vaikuttaa ihmisoikeustilanteeseen esimerkiksi Burmassa, Kiinassa tai Vietnamissa, paitsi kiristessään lisäetuja investoinneilleen. Kansainvälinen moninkeskeinen systeemi voi suoda länsimaiden asukkaille sitä enemmän demokratiaa, ihmisoikeuksia ja puhdasta ympäristöä yksinoikeudella, mitä halvempia kulutustarvikkeita sillä on varaa tarjota. Keskeistä länsimaiden eliitille on myös minimoida riippuvuus siitä länsimaisen työvoiman osasta, jolle ei ole tarjota siedettävää työtä. Huippukokousten ajaksi meitä tosin kehotetaan luopumaan näennäisestä vapaudestamme, ja alistumaan kaikkialla läsnäoleviin poliiseihin ja valvontaan.
Kansainvälisen moninkeskeisen systeemin ylläpitäminen käy yhä vaikeammaksi. Eri puolilla Kiinaa pienviljelijät ja hikipajojen työläiset mellakoivat lähes päivittäin. Vähintä mitä me yhdessä voimme tehdä heidän tukemisekseen on tuoda edes hieman sekasortoa myös Helsingin kaduille.
--
Lauantaina räjähtää.