Soitinvertailu/arvostelu Traktor S4 vs. Pioneerit vs. Numarkit

11 posts, 1 page, 7,856 views

golem

Posts: 1,395

#1 • • Edited golem Golem
Olen tässä tutkinut viime aikoina eri DJ soittimia vähän enemmän koska on suunnitelmissa ostaa uudet semmoset ja yhdistys jonka aktiivinen jäsen olen, on mietitty jo jonkin aikaa toisiin CD-soittimiin investoimista. Omasta taustasta sen verran, että olen ollut aika pitkään DJ ja bilejärkkäyskuvioissa ja järkännyt monet bileet. Tuntui turhalta et kaikki tämä tutkimisen ja vertailun lopputulokset tulisi vaan omaan käyttöön. Tarkoitus oli laittaa firman käyttöön, mutta firman nykyinen foorumi tuhosi vertailun ja ajattelin et laitetaan saman tien klubbariin kaikkien luettavaksi :)

Eli ensinnäkin tämä ei ole täysin mikään objektiivinen testaus/vertailusessio, jossa jokaisesta soittimesta olisi tuntikaupalla testattu kaikki mahdolliset ominaisuudet läpi, vaan jokaista soitinta on testailtu tyyliin 15-90 min riippuen vähän soittimesta. Valitsin semmoset soittimet jotka itseäni syystä tai toisesta kiinnosti enemmän ja ehkä valintaperusteena oli myös se, että kaikki näistä pyörii Thomannin myydyimpien listalla kärjessä. En jaksanut stressata kirjoittaa täysin oikeaoppista suomenkieltä. Oon myös saattanut tehdä virheitä, oon oikein huolimaton ja teen niitä yleensä paljon, eli saa korjata jos on korjattavaa =). Eli nämä soittimet:

- Traktor S4 (ohjelman kanssa), 870eur
- Pioneer CDJ-350, 539eur
- Pioneer CDJ-850, 880eur
- Pioneer CDJ-2000, 1666eur
- Numark NDX-400, 233eur
- Numark NDX-800, 290eur
- Pioneer DDJ-T1, 840eur

Nämä hinnat on Thomannilta, mutta tietenkin kannattaa suosia suomalaista, eli näitä laitteita löytyy mm. Soundtoolsilta ja Discolandilta, jossa niitä kävin testailemassa. CDJ-900:ta en valitettavasti päässyt testaamaan.




play/cue:

- tässä voidaan referenssinä käyttää perinteistä Pioneer käyttöliittymää, jossa cue asetetaan painamalla play/pause-nappia, etsimällä kohta, ja painamalla cue-nappia. Juuri tälleen toimii kaikki pioneerit ja lisäksi myös Traktor S4, eli S4 on helppo jos on käyttänyt Pioneereja.

- Numark NDX-400 on hieman erilainen kuin Pioneer. Nappeja on kaksi (play/pause ja cue nappi), mutta cue asetetaan niin, että painetaan biisin aikana play/pause nappia, jolloin biisi pysähtyy, sitten etsitään tarkka kohta jog wheelillä, ja tämän jälkeen painetaan play/pause nappia uudestaan. Biisi lähtee pyörimään uudestaan, mutta valittu kohta tallentuu uudeksi cue kohdaksi. Uuteen cue kohtaan pääset takaisin nyt painamalla cue-nappia. Jos pioneer-logiikan mukaisesti yrität asettaa cue-kohdan painamalla cue-nappia, niin biisi menee edelliseen cueen, joka on aika usein biisin alku!. Eli hieman totuttelua tarvitaan, muttei mun mielestä liikaa. Moni soitin ennen pioneereja toimi tällä logiikalla, eli lienee monelle DJ:lle tuttu.

- Numark NDX-800:ssa on jaettu toiminnot kolmeen nappiin, play, pause ja cue. Mulle koitui tämä käyttöliittymä isoksi ongelmaksi, kun vuosien pioneer tottumuksen sanelemana painaa play nappia tahtoessaan paussata. Tällöin kyseinen soitin aloittaa playbackin saman tien edellisestä cuepisteestä, eli todennäköisesti biisin alusta. Mulla kävi monta kertaa soittaessa niin, että etsin biisissä haluttua kohtaa, just ku löydän sen, niin painan just sitä play nappia vanhasta tottumuksesta, kun halun pausea ja voila!, biisi siirtyy takaisin alkuun :D, homma meni uusiksi. Eli tätä soitinta en ainakaan voi suositella kellekään joka soittaa säännöllisesti myös Pioneereilla. Harmi sinänsä, sillä muuten soitin vaikuttaa oikein hyvältä, siin on CDJ-850:n kokoinen jog-wheel ja jotain midi-ohjaus ominaisuuksia.





pikakelaus ja sen nopeus

- pioneerit on tunnettuja siitä et pikakelaus on nopea ja halutun kohdan löytää nopeasti. Näin oli myös näiden uusien mallien kanssa. Ainoa ongelma tuli eteen, kun laitoin VBR:nä encoodatun MP3 tiedoston soimaan. Pikakelaus muuttui sietämättömän hitaaksi kaikilla muilla testaamillani soittimilla paitsi Traktor ja CDJ-2000, eli jos sun pitää pikakelata VBR-biisin loppuun nii se on aivan yhtä hidasta ja vittumaista oli kyseessä CDJ-850, CDJ-350, NDX-800 tai NDX-400. Yhdellä jog-wheel kierroksella biisi menee eteenpäin ehkä 7 sekuntia kaikilla kyseisillä laitteella. Harmittaa etten päässyt testaamaan kärsiikö CDJ-900 tästä ongelmasta, mutta Traktor ja CDJ-2000 siis selvisi puhtain paperein. Tosin nykyään on ehkä vaikea löytää VBR-biisejä ainakaan mistään kaupasta. laitetaan tähän nyt viel lisäksi etten testannut ollenkaan MP4/AAC biisejä niin niitten toimivuudesta eri laitteilla en osaa antaa mitään kommenttia.

- S4:n pikakelausta en muista kokeilinko mut sinänsä ihan sama ku siinä voi tarvittaessa hiirellä klikata rakennenäytössä suoraan siihen kohtaan biisiä johon haluaa mennä.

- NDX-400:n pikakelaus menee yhdellä jog-wheel pyöräytyksellä 15 sekuntia eteenpäin, jos pitää mennä biisin loppuun nii vois olla vähän nopeampikin, mut kyl tollakin pärjää ihan jees. NDX-800:ssa pikakelausnopeuden pystyy säätämään 30s tai 60s:ään, mutta tosissaan tämä soitin tippui pelistä tuon play/cue ongelman takia. Molemmissa soittimissa kohdan tarkka asettaminen on tarkkaa jos käyttää vinyl moodia, mutta "pioneer" moodi on epätarkka ja kaaottinen, eli jos näihin soittimiin investoi, niin kannattaa opetella asettamaan kohta vinyylityyliin.




yleinen nappituntuma

- Pioneerit on kuuluisia hyvästä nappi/slider tuntuvuudesta ja mitään moitittavaa ei tälläkään kertaa löytynyt. Paitsi CDJ-350:n ohjelmointinapit ylhälaidassa kyl vähän mietityttää et kuinka paljon ne kestää tosi kovassa käytössä. S4:ssa on erittäin hyvä tuntuma knobeissa ja slidereissa, tietyssä mielessä jopa parempi ku pioneereissa, paitsi slider on lyhyempi. Play/Cue, jne... napit ei oo niin hyviä ku Pioneereissa, mut mun mielestä aivan riittävän hyviä. DDJ-T1:tä en kytkeny mihinkään, kokeilin nappeja ihan offlinena ja pioneeriltahan ne tuntui.





traktor-ohjattavuus

- Eli kokeilin ohjata Traktoria S4:lla, CDJ-350:llä ja CDJ-850:llä. En kovin kauaa kokeillut S4:ta, mutta siitä ei kyl jäänyt mitään moitittavaa, tuntuma tarkka ja päivittyy täsmälleen real-time, tai ainakin riittävän real-time mun makuun. CDJ-850:tä käytettäessä on kyl selkeä lagi/viive, eli ku vedät pitch-slideriä alaspäin nii traktor päivittää sen viiveellä. Samankaltainen viive tuntui olevan myös käytettäessä jogwheeliä ja jog-wheel ei kyllä tuntunut yhtään tarkalta. Tai siinä oli jonkinlainen kiihtyvyys ohjelmoitu eli jos vedät jog-wheeliä tosi nopeasti eteenpäin niin biisi menee paljon eteenpäin, sit jos peruutat hitaasti taaksepäin, niin biisi ei olekaan enää samassa kohdassa josta aloitit. Pulju meni kiinni juuri kun olin kytkemässä CDJ-2000:ta kiinni, joten siitä en osaa sanoa. Kokeilin sitä muutama kuukausi takaperin ja mulla on semmonen mielikuva et siinä olisi ollut samankaltaisia viiveongelmia mutten oo ihan varma, joku voi vahvistaa tai korjata. CDJ-350 tuntuma aika pitkälti sama ku CDJ-850, mutta testauksen aikana CDJ-350 "kaatui" ja jouduin käynnistämään traktorin uudestaan ja laittaa soittimen uudestaan kontrollimoodiin. Kylhän noilla molemmilla voi Traktoria ohjata, sillen ns. perus, mutta jos vaatii erittäin täsmällisen, reaaliaikaisen tuntuman, niin kannattaa hankkia dedikoitu traktor kontrolleri. Ehkä Pioneer on laskenut ettei DDJ-T1:t menis kaupaksi jos CDJ:t olisi liian hyviä Traktor-ohjaamisessa, ken tietää :). DDJ-T1:tä en päässyt kytkemään Traktoriin ollenkaan joten ei hajuakaan sen käytännön toimivuudesta. Jostain foorumeilta olin lukevinaan siitä positiivista palautetta.





USB/kovalevy-yhteensopivuus

Ideaalista olisi jos noihin kaikkiin nykyisiin laitteisiin pystyisi kytkemään mitä tahansa USB-väylään menevää ja ne toimisi, mutta valitettavasti näin ei ole. Tämä on asia joka mua harmittaa ehkä kaikista eniten. Kaikki Pioneerin soittimet kalleimpia myöten tukevat ainoastaan FAT12/FAT16/FAT32/HFS+ partitio formaatteja. Pioneerit siis EIVÄT tue NTFS:ää, eikä exFAT formaattia. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Windows 7 (ja XP kai myös) käyttöjärjestelmässä FAT32-osion maksimikoko on 32GB. Tämän suurempaa FAT32-osiota et saa tehtyä Windows 7:n omilla työkaluilla. Suurempien FAT32 osioiden luominen on teoriassa mahdollista ulkoisilla työkaluilla. Kokeilin tähän HP:n USB Format tool nimistä työkalua, jolla onnistui formatoimaan mun 320GB kovalevy FAT32:ksi. Kun yritin siirtää testikokoelman (120GB musiikkia) kovalevylle, niin Windows 7 ei kyennyt siirtämään sitä, vaan väitti, ettei kokoelma mahdu levylle. Kun katsoin properties valikosta, niin Windows väitti että levyllä on 150GB tavaraa ja 100GB tyhjää, mutta totesi kokonaiskoon olevan kuitenkin se 320GB. Eli selkeästi Windows 7:lla on vakavia ongelmia jos yrittää käyttää suurempia FAT32-osioita kuin mitä on virallisesti tuettu (32GB).


- Mitä tämä tarkoittaa niin mun mielestä jos olet Windows käyttäjä, niin et käytännössä pysty luomaan 32GB isompia osioita joita CDJ:t tukisi. Näin siis vaikka Pioneerin edustaja väittää toisin alla olevassa linkissä:

http://forums-archive.pioneerdj.com/eve/forums/a/tpc/f/537101963/m/742101364


- Mäc käyttäjällä ei tätä ongelmaa kai pitäisi olla, koska HFS+ formaatissa ei ole tuota kokorajaa, mutta HFS+ kovalevyä tai USB tikkuahan ei voi sitten käyttää Windowsissa ilman mitään ihme virityksiä.

- quote NDX-800:n ohjekirjasta: "The NDX800 supports the HFS+, FAT and NTFS files systems.". Kokeilin NDX-800:lla 16GB NTFS tikkua ja toimi hyvin, Pioneereilla ei toimi. Kaikista parasta on, että kyseinen tikku toimi myös NDX-400:lla, jonka ohjeissa ei puhuta mitään NTFS supportista!, varmaan unohtunut mainita, mut veikaan vahvasti et no molemmat mallit tukee täysin samoja asioita.

- tällä hetkellä vaikuttaisi siltä, että kaikista universaaleimmaksi ja siirrettävimmiksi tiedostoformaatiksi isoille osioille on muodostumassa exFAT, koska sitä tukee nyt Windows 7:n lisäksi myös OS X:n (Mäcin käyttis) uusin versio. Mutta kaikista absurdeinta on se, että yksikään luetelluista soittimista ei tue exFAT järjestelmää, ainoastaan Traktor tietsikat.

- foorumitopikin perusteella NTFS/exFAT tuen puute vaikuttaisi olevan se ettei Pioneer ja MIcrosoft ole päässyt sopimukseen lisenssimaksuista. Pioneerin mielestä näköjään kaikki DJ:t käyttää Mäcciä ja on päättänyt sit kusta Windows käyttäjien silmille jättämällä pois sekä NTFS että exFAT supportin. Aika hassua sitten että soitin (NDX-400) joka maksaa yli 7 kertaa vähemmän ku CDJ-2000 sisältää NTFS supportin.





muita ajatuksia

- tuli myös mietittyä sitä että kumpi on parempi, Traktor S4 vai Pioneer DDJ-T1. Tosissaan sanottakoon etten ole DDJ-T1:tä kytkenyt mihinkään kiinni, mutta on mulla silti siitä mielipide. S4 on 50cm leveä ja DDJ-T1 on 68cm leveä. 18cm pöytätilaa on sekin aika paljon niissä ahtaissa bilejärkkäystiloissa jossa on ite tullut pyörittyä ja pitäis sen kontrollerin lisäksi saada pöydälle mahtumaan CD-soittimet, pari live-settiä jne... DDJ-T1:n yks ns. idea on kai se, että läppärin saa kontrollerin alle (näyttö tietenkin ylhäällä), jolloin pöytätilaa säästyy. Ite haen Traktorin kanssa usein biisejä kirjoittamalla hakusanaksi niiden nimen, joten tarvin näppäimistöä jatkuvasti ja DDJ-T1:n kanssa näppis jää piiloon kontrollerin alle, eli ei ainakaan vaikuta kovin fiksulta ainakaan keikkakäyttöön. Toinen ongelma on että jos kaks DJ:tä tarvii kontrolleria peräkkäin, niin vaihtaminen on säätöä, T1, pitäis nostaa eka pois tieltä, sit purkaa läppäri, laittaa uus tilalle ja lopuksi kontrolleri läppärin päälle paikalleen. S4:n kanssa vedetään vaan USB piuha irti yhden artistin läppäristä ja kiinnitetään toisella puolella olevan toisen artistin läppäriin, logistisesti paljon parempi vaihtoehto, jos päädytään siihen malliin että DJ:t kanniskelee mukana läppäreitä ja promoottorit tarjoaa kontrollerit, tai sitten jos oma S4 on rikki ja pitää lainata toiselta sitä.





Yhteenveto

Windows käyttäjälle joka haluaa kanniskella yli 32GB kokoisia USB-tikku tai kovalevy musakokoelmia mukanaan en suosittele ollenkaan Pioneerin soittimia. Jos haluaa ammattivälineen nii silloin Traktor S4 on näistä ainoa järkevä vaihtoehto. Aika moni enemmänkin keikkoja soittava DJ näyttäisi viime aikoina siirtyneen Traktor-S4:n käyttöön. Toinen mitä voi suositella parin tunnin käytön perusteella on toi Numark NDX-400, mutta laite on niin halpa, että mietityttää tietenkin että kuinka hyvin se kestää. Pitchi ei varmasti voi olla niin tarkka ku Pioneereissa, mutta ittelleni muutaman vaihdon perusteella kuitenkin aivan riittävän tarkka. Kestävyyttä ei voi tietää ennenku ihmiset ostaa laitteen ja raportoi :) Mut anyway, toi tukee sekä NTFS:ää, että HFS+:aa, paljon parempi sijoitus siis ku Pioneerit jos haluaa laitteen johon sekä winkku että mäccikäyttäjät voi tökätä ison kovalevyn kiinni. Näin siis ainakin paperilla, ite tosiaan en kokeillut kuin 16GB kokoista USB tikkua, joten ei oo omakohtaista kokemusta siitä et toimiiko laite vaikka 300GB kokoelmalla niinkuin sen pitäisi.

Mäccikäyttäjille tosissaan Pioneerit pitäis kai toimia OK, ite en päässyt testaamaan. Kunhan vaan muistaa sen, ettei halpis pioneerit (eikä kyllä numarkitkaan) osaa pikakelata VBR biisejä nopeasti.

Monopolit ei oikein ikinä tee mitään hyvää tuotekehitykselle ja ite ainakin näkisin mielelläni jos muutkin vaihtoehdot (vaikka S4 ja NDX-400) kuin Pioneer yleistyisi, sais vähän enemmän aitoo kilpailua tonne DJ-laitteiden joukkoon.

Tietenkin aina on mahdollista, että Pioneer lisäisi NTFS/exFAT tuen myöhemmin firmware päivityksillä noihin soittimiin, mutta yllämainittujen forum kommenttien perusteella tämä vaikuttaa erittäin epätodennäköiseltä tapahtuvan ainakaan lähiaikoina.

Muiden mielipiteet on tervetulleita ja saa korjata jos oon puhunut puuta heinää jossakin asiassa.
bumbas123

Posts: 76

#2 • • bumbas123
Todella hyvä ja mielenkiintoinen postaus! Respect!
Zsage

Posts: 40

#4 • • Zsage
s4 pikakelaus löytyy kyl, shifti pohjassa jogwheelillä voi scrollailla jos ei tykkää sitä hiirtä/touchpadia härppiä kesken soittelun :)
golem

Posts: 1,395

#6 • • golem Golem
Ainii yks asia vielä lisää joka tuli Traktoriin liittyen mieleen, tämäkin koskee Windows käyttäjiä, tai no varmaan Mäcissäkin on samat jutut, tai ainakin hardis-arkkitehtuuri alla on sama.

Niinku moni tietää niin jos haluaa täysin luotettavan audiotyöasema suorituskyvyn, niin audio-interfaceen liittyvä IRQ ei pitäisi olla jaettu minkään muun laitteen kanssa. Käytännössä audio-interfacen IRQ:n määrää se USB host controller, johon se on kytketty. Tämän näkee niin, että avaat device managerin, view valikosta devices by connection, tietokone --> ACPI based PC --> PCI bus, jonka alla näkyy USB host controllerit joko suoraan tai sitten ne on vielä jonkun alikategorian alla (PCI Express root port tms...). Kun laajennat nuolista kaikki USB host controllerit täysin näkyviin niin näet, minkä alla sinun audiointerface on. Voi myös tutkia, kytkeä audio interfacea eri USB slotteihin ja kattoa, minkä alle ne ilmestyy ja näin oppia vähän tuntemaan koneensa liittimiä. Hyvä myös huomata, että osa host controllereista on olemassa emolevyllä, mutta niitä ei ole kytketty yhtään mihinkään.

Nyt jos sulla on huono mäihä läppärisi kanssa niin et pysty kytkemään USB tikkua tai USB kovoa niin, ettei se mene saman keskeytyksen alle äänikortin kanssa. Näin esim. mun testiläppärin kanssa jossa on ainoastaan yksi USB2 enhanced host controller. Mikäli tässä läppärissä käytän USB2 audiointerfacea (esim. Traktor Audio 2 tai Traktor S4), niin se joutuu pakosta jakamaan saman keskeytyksen USB tikun tai USB kovon kanssa, ja jos biisi jota soitat Traktorilla tulee suoraan USB tikulta tai kovolta, niin se voi teoriassa aiheuttaa ongelmia. En ole päässyt kokeilemaan vielä käytännössä onko näin, mutta tässä tapauksessa pystyn kiertämään ongelman käyttämällä vanhaa USB1 yhteensopivaa audio-interface, esim. M-Audio Fasttrack Pro. Tiedä sitten että pystyykö noita uusia äänikortteja (esim. S4) jotenkin pakottamaan USB1 moodiin.
Zsage

Posts: 40

#8 • • Zsage

Replying to Soitinvertailu/arvostelu Traktor S4 vs. Pioneerit vs. Numarkit :


---
s4 pikakelaus löytyy kyl, shifti pohjassa jogwheelillä voi scrollailla jos ei tykkää sitä hiirtä/touchpadia härppiä kesken soittelun :)
---

Tai sit pyörittelee tota move-nappia. Ainakin omasta mielestä näppärin tohon.



Joo sitä itselläkin tulee enimmäkseen käytettyä, ei tarvi pitää nappei pohjassa.
Jimmyfi

Posts: 904

#10 • • Edited Jimmyfi
Allen & Heath Xone: DX <3 tykkään kovasti. <3 huomasin että aika paljon ton featureja oli tossa S4seen kopsattu mitä soittelin s4lla

--
solarSwarm Recordings : Worlds only social network record label
http://www.solarswarm.com Le Brand New Super WEbsite! Tsek it Outties

Motto: syö mitä tahot kuhan naatit!