Oberheim OBX-A

18 posts, 1 page, 5,593 views

Avatar
#1 • • scream Guest
Olen tässä koittanut etsiskellä otsikon mukaista Oberheimin synaa pitkin maitan ja mantuja. Tuntuu olevan sen verran kiven alla, että aloin sitten miettiä josko joku muu valmistaja tai miksei myös Oberheim? olisi tehnyt modernin version OBX-A:sta ja sisällyttänyt sen soundit johonkin toiseen malliin?

Kysymys kuuluukin, että löytyykö noita Oberheimin soundeja mistään muista laitteista esim. Clavian kamoista, Korg, Yamaha, jne?

-S.
Avatar
#2 • • R24 Guest
Mites toi A eroaa muista oberheimeistä?
Matrix 1000 löytää varmaan halvalla, mut onko sama soundi??

OB 12 on "uusi" oberheim, sellainen on tutulla myynnissä.
Avatar
#3 • • scream Guest
En itse asiassa tiedä, että eroaako OBX-A soundeiltaan tuosta mainitsemastasi OB-12:sta. Voihan olla niinkin, että OBX-A:n soundit löytyvät tuosta OB-12 mallista...OBX-A on kai se alkuperäinen "vintage" kampe. Joku asiasta tietävä voisi valaista asiaa...kiinnostaisi itselläkin, että olisiko tuo OB-12 sittenkin se laite, jota kannattaisi katella...tärkeintä on nyt vain se, että soundit on kunnossa (Van Halenin Jump herää henkiin...) :)

-S.
Avatar
#4 • • Eeroville Guest
Jos nyt hiuksia halkomaan ni:

Matrix-1000ssa on digioskillaattorit (on eri saundi). Optioksi on hyödyllistä hommata midi-kontrolleri ruuvvausta varten: Muistaakseni Doepherin valmistama (esim.).

Ob-12 on taasen analogimallinnus - jota en ole tyypänny:/ -damn!

Oberheim on laatuvalmistaja, eikä ole tehnyt paskempia vermeitä ,mut noiden kahden soundit eroaa OB-Xa:sta. Varma kans!

Muiden valmistajien koneilla pääsee lähelle Jumppi presettiin, kun valitsee 2 saha-aaltoo (detunaus)Sem/ob-filsun ja avot.
Avatar
#5 • • Tuppu_ Guest
OB12 on itseasiassa Viscountin tekemä syna, mutta myydään Oberheimin nimellä. Synassa on kuulemma ollut jos jonkinlaista ongelmaa, vaikka soundi on monien mielestä ollut hyvä. Yhtäkkiä muistuu mieleen parista paikkaa luettuna mm. lcd-näytön hajoaminen/vilkkuminen, iso latenssi soitettaessa unison päällä ja buginen os ja koneen meneminen sekaisin yrittäessä instata uusinta os:ää (toimitetussa uudessa laitteessa randomilla joku os). Ja nämä ongelmat siis yleisiä, eikä vain yhdelle sattuneita. Muuten on kyllä kivan oloinen syna runsailla kontrollereilla. Thomannillakaan tuota tosin ei taida enää olla valikoimassa.
Avatar
#6 • • polyfonken Guest
mä olen ehkä vähän syntikkanatsi mutta en kyllä laittaisi ob-12sta samalle viivalle vanhojen oberheimien kanssa - oli vielä vähemmän analogisen kuuloinen laite kuin rolandin vastaavat muistuttaen vähän jotain ms-2000sta - ihan okei jos muistipaikat ja midikontrollerit on eläviä soundeja tärkeämpiä mutta muuten ei kyllä kannata vaivautua.

itselle ei ole suomessa noita himottavampia vanhoja oberheimeja tullut vastaan - myytävinä siis, muuten tietty - hiton hyviltähän ne kuullostaa ja tuntuu vaikka ei kovin joustavia olekaan. tota tonnia on joskus miettinyt mutta testaamisen perusteella se ei vaan kuullostanut ihan yhtä rouhealta eika tietokoneella/doepferilla editointi nappaa kun vaihtoehtoina on nuppeja tai liukuja. enkä ole kohdannut yhtään VA:ta joka tekisi oikeasti oberheimin kuuloisia oberheimejä - en kyllä vanhojen korgien tai yamahoidenkaan kuuloisia. :)

eipä silti: suurelle osalle musan kuuntelijoista voisi obxa:n korvata jollain jp8080:lla eikä ne tajuaisi mistään mitään. niitä varten onkin mtv ja big brother.
Avatar
#7 • • whuf. Guest


eipä silti: suurelle osalle musan kuuntelijoista voisi obxa:n korvata jollain jp8080:lla eikä ne tajuaisi mistään mitään. niitä varten onkin mtv ja big brother.



haha :excellent:



Mut sit tosta aiheesta vielä..
Mulla ainakin sellanen kuva aina ollut että DCO != digitaalinen oskillaattori. Eikös sen nimikin ole Digitally Controlled Oscillator, eikä Digital Oscillator? Wavetablesynat on ihan erikseen ja ne kuulostaa IHAN eriltä. DCO=räyheä analogi osci jonka pitchi pidetään vakaana digitaalisen kontrolleripiirin avulla. Asiaa sit sekottaa se että esim Korg teki masiinoita joissa oli oikeastikkin sample-oscit jota se kutsu DCO:ks ja nykyään VA-synissa osceja kutsutaan myös "DCO":iks.. Myös se että aika on tässä kulkenut eteenpäin vaikeuttaa noiden erojen huomaamista. Nykyään esim "DCO" elektroniikkapiireissä on tosiaankin digitaalinen komponentti joka tarvii dacin jos sen signaalin haluaa analogiseks, eikä suinkaan analogiosci jota ohjataan digitaalisesti.
Niin ja periaatteessahan midi-synassa ei muuten edes voi olla VCO:ta.. midi kun on digitaalista.. hekohehehe ;)

Jos Matrix 12 (aka synien kuningas ja about kalleimpia ja halutuimpia masiinoita on earth) on huono niin sit en tietenkään suosittelis Matrix 1000:nen hankkimista.. joka on siis vaan kevyempi versio 12:sta, samaan tapaan kun Matrix 6.
Analogimallinnukset kannattas heti kättelyssä unohtaa jos hakee "sitä soundia". Se onko Matrixit saman kuulosia kun OB-X sarja on sit taas ihan eri stoori ja siitä en uskalla sanoa mitään kun en oo kuullut. Faktoja tässä piti vaan vähän suoristaa :)
Avatar
#8 • • Tuppu_ Guest
Joo, en tiiä menikö täs sekasin välttämättä, mutta varmuuden vuoksi kuitenkin vielä sanon, että ob12 on siis eri syna kuin oberheim matrix12 ja näistä oli puhetta tuosta ensimmäisestä ob12:sta, joka on virtuaalianalogipöristin ja ei oikeastaan edes ole oberheim, vaan viscountin tekemä syna.
¡ Previous post about a year ago !
Avatar
#9 • • ptpt88 Guest
näyttää olevan vanha topic, mutta asia on näemmä jäänyt kesken joten kiinnostuksen vuoksi vastaan:

Ensinnäkin... se on OB-Xa (OB sarja, esim. OB-8. OB-X). Kyseinen syntikka ei todellakaan ole yleinen suomessa. Ehkä joissakin "vuokrattavissa" studioissa saattaa löytyä. Kyseinen laite on parannettu versio vanhemmasta syntikasta OB-X (esim. luotettavampi vireeltään).

Niin ja sitte tuosta äänestä. VCO ja DCO ovat molemmat aitoja analogiaa. Erona vain on se että VCO (Voltage controlled oscillator) tuottaa äänen orgaanisesti sähköllä, ja DCO (Digitally controlled oscillator) on oikeastaan sama, mutta sen ääni on digitaalisesti ohjattua, joka takaa sille luotettavan äänentaajuuden eli pysyy paremmin vireessä. Poikkeuksiakin löytyy DCO:lle... esim. Hybridi-synissa, kuten Korg DW-6000. Siinä aaltomuodot ovat digitaalisia sampleja, mutta muu on täysin analogista. VA (virtual analog) ei ole todellakaan sama asia kuin DCO.

VCO = todella lämmin paksu ääni, mutta joskus epävakaa vire
DCO = vähemmän paksu ja lämmin ääni, mutta luotettavampi.
VA = ei mitään ylläolevista! pelkkä matkija, mutta harva onnistuu siinä. Eli toisin sanoen jos todella etsit tätä lämmintä ja paksua ääntä... älä osta VA synaa tai joudut pettymään. Kylmä, kova ja ohut ääni. joskus onnistuu olemaan jotenkuten lämmin mutta todella ohut ääni. laatu riippuu ohjelmoinnista. Tietenkin tuntemattomille kuurojen korviin ei huomaa eroa ;)

Eli toisin sanoen... olen lukenut; OB-12 on vain muitten kaltainen VA syna joka ei kuulosta lainkaan OB:lta. Älä osta! (Ellei satu olemaan kuurot korvat)

Niin ja jos tätä OB-Xa (tai OB-X) aiot ostaa, niin varaudu maksamaan vähintään noin 2000 euroa... kunnosta riippuen maksaa enemmän tai vähemmän.

Amerikasta voit ostaa sen kunnostettuna osoitteesta www.tonetweakers.com

Itse ostin sieltä Oberheim Matrix-6r (DCO) joka on kutistettu versio Oberheim Xpander'ista, ja joka taas on puolet tästä legendaarisesta Matrix-12:sta. Mutta se kuitenkin sisältää legendaarisen Matrix modulation matriisin jonka avulla ääniä voidaan muokata täysin vapaasti modulaarisen synan tapaan. Itse ääneltään se on kuitenkin juuri se Oberheim Saundi! Filtteri on klassinen Oberheim. Eli jos etsit halvempaa kuin VCO OB sarjaa, niin tämä on juuri sopiva vaihtoehto. Ja tämä Matrix-6 on täysin analoginen (vaikka DCO, niin silti joskus pitää painaa TUNE nappia niin että automaattisesti virittää äänentaajuuden). Myös Matrix-1000 on täysin sama, mutta Matrix-6 sisältää SPLIT ja LAYER ominaisuudet eli kykenee jakamaan koskettimiston kahdelle eri saundille tai laittamaan ne päällekkäin. Matrix-1000:ssa ei löydy tätä ominaisuutta! Täysin aito analoginen ja Matrix modulaation ansiosta edes nykyvehkeet ei pärjää tälle äänen muokkaamisessa!!! ja koska DCO niin ei tuota ongelmia, ei tarvitse huoltaa eikä viritellä (100% calibraatio mahdollista tehdä vain nappia painamalla). Ainoa miinus on käyttöliittymä: tässä on vain numeropädi ja muutama muu nappi (muovikalvo näppäimet) sekä yhden rivin LCD näyttö laskimen tapaan, mutta se ei ikinä estä itse ohjelmointia. Sitäpaitsi, tämä sisältää ajan parhaan midisysteemin mitä 80 luvulta löytyy (Midi SysEx, eli voi tallentaa ja ladata soundeja tietokoneelta!). Ja tähän voi kytkeä mitä ominaisuuksia tahansa 3 joystickille, kahdelle(!) jalkapedaalille, Velocitylle, aftertouchille(!), sekä harvinaisempi keyboard pressure -ominaisuudelle. Eli reaaliaikainen kontrolli on tässä melkoisen iso plussa. Suosittelen!
Avatar
#10 • • roisto ratissa Guest
+1 matrix-6r

ainakin macilla onnistuu mainiosti ohjaaminen, ja sitä ohjailtavaa muuten riittää!! huhhuh tuota matrix-modulaatiota, alko tuntuun fm yhtäkkiä simppeliltä, mut joo.. on niinku aivan mielettömän miellyttävä ja monipuolinen soundi vehkeessä, siitä saa ulos melkeen mitä vaan, ja kaikki kuulostaa ainakin omiin korviin ihan tarpeeksi oberheimilta, enemmän kuin mikään muu mitä oon yrittäny tähän mennessä. op-x on kyllä kans hyvä :) ..ainakin jos haluaa soittaa jumppia.. parhautta tuossa vehkeessä on se että voi vaan laskee tai nostaa filtteriä, ja kun laskee niin se on mellow ja kun nostaa sen niin sieltä tulee SE oberheim soundi. aijai, lähtispä taas soitteleen..
Avatar
#11 • • Superflyer Guest
Oon myös ite tykästyny Oberheimin soundiin ja tämmönen OB-Xa olis varsin herkullinen :P Sen verran muita hankintoja edessä, että just nyt ei tosissaan kykene tuollaista metsästämään, mutta eBayssa noita menee kohtuu edullisesti (verrattuna esim. Oberheimin 2,4,8 voiceihin tai Jupiter 8 :D). Kaikki vaan on jenkeissä (ja aina kaliforniassa, kumma juttu), joten joutuu pulittamaan sen tonnin natsitulliin, ALV:n ja kuljetuksiin.

Jos hakee modernia soundia, mutta mikä on edes vähän lähellä tuota OB:ta niin kääntyisin ehdottomasti uuteen Prophet 08:siin. Ite kävin testaa ja olihan se ihan hauska, mitä nyt alapää aina jää vanhoille analogeille. Muuten ihan jees. Tästä on myös Youtube video missä vertaillaan OB:n ja uuden Prophetin soundia: http://www.youtube.com/watch?v=6oS6J2sToZM
Avatar
#12 • • roisto ratissa Guest

Tästä on myös Youtube video missä vertaillaan OB:n ja uuden Prophetin soundia: http://www.youtube.com/watch?v=6oS6J2sToZM


Kaliforniaan siis.

molemmat omalla tavallaan hyviä. mitä hintaan tulee niin halvemmaksi loppujen lopuksi tulee maksamaan OB-Xa ebaysta tulleineen ja postituksineen kuin prophet '08 kaupan hyllyltä. sen verran hyvä on euron kurssi suhteessa dollariin että se kannattaa, no ainakin tällä hetkellä. menoja pitää vaan sitten varata vielä tulevaisuuttakin varten, toisessa kun tulee mukana takuu kun taas toisessa 99% varmuudella vintageviat :laugh:

edit:

aiheeseen liittyen:
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2008/06/667632

aina kannattaa yrittää :)

eli siis periaatteessa: ostat matrix 6-r:n ebaysta hintaan 250$ ja postitus suomeen on noin 50$, jos ja iso jos ei jää tullissa kiinni.. tän hetken kurssilla saa alle 200€:llä oberheimin netistä kotiin. uskoo ken tahtoo! :D
Avatar
#13 • • Ryvon DJ Guest
Ääh, suurempi ongelma on Ebaystä varsinkin jenkeistä ostettuna se, kestääkö syna Suomeen saakka rahtauksen ja postikulut. OBX-A:lle shipping on varmasti jotain $150-200. Lisäksi pikkuvikoja saattaa ilmetä. Ite ostaisin (ja koetan ostaa) kaikki musaromut Euroopasta, Saksasta, Hollannista, Belgiasta & Englannista. Varsinkin saksalaiset tunnetusti pitää kaikista kamoistaan hyvän huolen, ja ovat rehellisiä tuotekuvausissa esim. vioista. Lisäksi säästää tulleissa sekä rahdeissa.

Tietysti jenkkisynat on sitten kalliimpia Euroopassa kuin jenkeissä. Eikä niitä varmaan ole täällä Euroopassa niin paljoa kuin jenkeissä.
Avatar
#14 • • roisto ratissa Guest

Ääh, suurempi ongelma on Ebaystä varsinkin jenkeistä ostettuna se, kestääkö syna Suomeen saakka rahtauksen ja postikulut.



saksankieli on se suurin ongelma!! :D

räkkivermeet kestäny ainaki omalla kokemuksella, kiipparit on jännäämistä. mut kaiken kaikkiaan jos oberheimia hamuaa niin kyllä se on just näin kun sanoit, vaikka joutui maksaan enemmän niin kannattaa yrittää hakea mahdollisimman läheltä. pikkuviat tulee kaliforniasta melkeinpä takuuvarmasti kaupan päälle. ruotsista saa muuten kans aika hyvin, mut ei sieltä ruotsin ebaysa vaan se oli joku muu, nyt en muista vaan mikä ;-)

mut tosiaan niinku sanoit jos jotain tosi spessua mitä haluaa ja jota ei euroopassa pahemmin liiku niin ainoaksi vaihtoehdoksi käytännössä jää.. ameriikan evilbay..
Avatar
#15 • • elektropunk Guest
kyllä itseäkin himottaisi Oberheim, oikeastaan mikä vaan kävisi! :D Mutta tuosta Van Halenin Jump-biisistä muistaisin lukeneeni että studiossa soundi revittiin jostain Rolandin JD-sarjan vehkeestä, vaikka siinä Jumpin videolla näkyykin Oberheim.
Avatar
#16 • • master bator Guest

kyllä itseäkin himottaisi Oberheim, oikeastaan mikä vaan kävisi! :D Mutta tuosta Van Halenin Jump-biisistä muistaisin lukeneeni että studiossa soundi revittiin jostain Rolandin JD-sarjan vehkeestä, vaikka siinä Jumpin videolla näkyykin Oberheim.



Mulla ei ole mitään hajua mistä Jumpin synasoundi on peräisin, eikä oikeastaan kiinnostakaan, mutta jotenkin musta tuntuu, että joka ikistä kasaripolysynaa hehkutetaan myyntipuheissa, että "tästä lähtee Jump-soundi". Kamoon... Eihän se edes ole mikään ihmeellinen?
Avatar
#17 • • elektropunk Guest
no joo, eihän se Jump-soundi vaadi ku pari sahaa ristiin. Van Halenin levyllä Jumppia edeltävä "introbiisi" (1984) sitävastoin sisältää sen verran mageanfättiä padisoundia että moista korvakarkkia suoltava sormio saisi kernaasti löytää tiensä hyppysiini. Tiedä sitten onko se jostain rollesta vai tuosta Oberheimista. On siinä senverta tyyppillistä OB-soundia että! Luullakseni Halenin pojat saivat tuon OB-Xa:n vasta levyn äänittämisen jälkeen kiertuetta varten joten kaipa se on vain uskottava että niinkin OB-mainen soundi irtoais jostain Rolandin vehkeestä.
Avatar
#18 • • Ryvon DJ Guest
Noi Jump yms. hittibiisien synajutut on sellasia, et jenkkiläiset rokkarit hehkuttaa niitä, kun ei oo välttämättä muutta referenssiä hienoista synasoundeista. Samahan se on jonkun Whon muutamat biisit missä on "se" ja se soundi on, niitä jaksetaan aina hehkuttaa ikääkuin synien soundimaailma ei ois kehittyny 30 vuoteen.


Anyway: Elektropunkin lauseeseen, että OB-mainen soundi jostain Rolandin koneesta, niin mieleen tulee ainoostaan ehkä Jupiter-8 ja pari muuta kallista Wanhaa Rolandia, jotka sitä vois imitoida.
Pääsääntösesti jokaisella sen ajan isolla synavalmistajalla oli (onneksi) omanlaisensa soundit. Sequentialin soundin voisi luonnehtia Prophettiin ja Pro-oneen, Rolandin ehkä just Junoon ja Jupiteriin, Oberheimilla just tällanen ultra-pehmeä OB-soundi...