http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Hedelm%C3%B6ityshoidot+sallitaan+jatkossakin+my%C3%B6s+naispareille/1135222288166
Pitkästä aikaa positiivinen lakiuutinen <3
[iso]Hedelmöityshoidot sallitaan jatkossakin myös naispareille[/iso]
Julkaistu: 13:09 Päivitetty: 14:12 Arto Astikainen
helsingin sanomat CHRISTIAN WESTERBACK / HS
Hedelmöityshoidot sallitaan jatkossakin myös naispareille
Hanna Räty heilutti lippua hallituksen hedelmöityshoitolakiesityksen puolesta torstaina.
Naisparit ja yksin elävät naiset voivat saada Suomessa hedelmöityshoitoja vastaisuudessakin. Eduskunta ratkaisi tämän pitkään kiistellyn kysymyksen perjantain äänestyksessä lopulta melko selvin numeroin 10583.
Äänestyksessä jäi tappiolle eduskunnan lakivaliokunnan enemmistön kanta, joka olisi sallinut hedelmöityshoitojen antamisen enää vain miehen kanssa avio- tai avoliitossa oleville naisille.
Koska lakivaliokunnan esitys hävisi suuren salin äänestyksessä, hedelmöityshoitolaki siirtyy nyt eduskunnan suuren valiokunnan käsiteltäväksi, mutta lain sisältö tuskin enää muuttuu.
Suuren valiokunnan puheenjohtaja Jari Vilén (kok) arvioi perjantaina, ettei ratkaisu muutu suuressa valiokunnassa, vaikka sielläkin melko varmasti äänestetään lain sisällöstä ensi keskiviikkona.
Äänestysluvut olivat niin selvät, että suuri valiokunta vahvistaa salin kannan. Uskon niin, Vilén sanoi.
Naispareille ja yksinäisille naisille hedelmöityshoitoja kannattanut lakivaliokunnan puheenjohtaja Tuija Brax (vihr) oli eduskunnan äänestyksen jälkeen mielettömän tyytyväinen.
Suomalainen yhteiskunta on hieno ja salliva ja lapsen sekä perheen etua arvostava, Brax tuuletteli. Suomi jatkaa kuten on jatkanut 20 vuotta.
Olen ratkaisusta murheellinen, totesi kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen. Hän on edustanut hedelmöityshoitokiistassa tiukinta linjaa. Hän halusi rajata hoidot vain avioliitossa oleville heteropareille. Räsänenkin arvioi, ettei eduskunnan kanta hedelmöityshoitoihin enää jatkokäsittelyssä muutu.
Valitettavasti siltä näyttää. Demokratia on puhunut. Minun mielestäni ratkaisu on väärä, mutta harkittu, Räsänen sanoi.
Kansanedustajilla oli perjantain äänestyksessä vapaat kädet äänestää miten halusivat ilman ryhmäpäätöksiä. Äänestystulos ei noudatellutkaan puolue- eikä sukupuolijakoja. Tiukemman linjan puolesta äänesti myös moni nainen ja vastaavasti sallivalta linjalta löytyi esimerkiksi useita keskustan miehiä.
Tyhjää äänesti vain Merikukka Forsius (vihr). Poissa äänestyksestä oli kymmenen edustajaa, mutta heistä ainakin Hannu Hoskonen (kesk) istui paikallaan. Hän halusi pöytäkirjaan merkinnän, ettei hänen äänestyskoneensa toiminut. Hän sanoi painaneensa vihreää eli kannattaneensa tiukempaa hedelmöityshoitolinjaa. Hoskosen selitys ei muuttanut äänestysnumeroita.