Ruokamieltymykset määräytyvät jo varhain
Brittitutkimuksen mukaan makumieltymyksemme johtuvat lapsuudessa kehittyneestä makuprofiilista, kerrotaan Birminghamin yliopistosta. Tutkimuksen mukaan lapsille rakentuu niin sanottu näkemiseen perustuva malli ruuista, joita he haluavat syödä. Tämän seurauksena lapset kieltäytyvät jopa ilman maistamista ruuista, jotka eivät kuulu tähän malliin.
Birminghamin yliopiston psykologit havaitsivat, että muun muassa korppujen makuun totutetut vauvat syövät myöhemmin mielellään vaaleanruskeita ruokia, kuten perunalastuja ja raskanperunoita.
Sen sijaan lapset, jotka on totutettu ensimmäisen ikävuotensa aikana esimerkiksi hedelmiin ja kasviksiin, pitävät myöhemminkin näistä mauista
Kliininen psykologi Gillian Harris Birminghamin yliopistosta suosittelee, että vanhemmat antaisivat lapsilleen samaa ruokaa kuin itse syövät. Tämä kuitenkin edellyttää, että vanhempien ruokavalio on on tasapainoinen ja sisältää paljon kasvikunnan tuotteita. Näin lapset tottuvat uusiin väreihin, muotoihin ja koostumuksiin
Lapselle maistuu tutulta näyttävä ruoka
Tutkimuksen mukaan keksistä pitävä lapsi suostuu maistamaan uutta ruokaa, jos se näyttää keksiltä ja aikuinen kertoo sen olevan keksi. Jos taas vaikkapa ruusukaalia kutsutaan suklaakeksiksi, sen syömisestä kieltäydytään, koska se on niin erinäköinen kuin keksi. Myös jos uusi ruoka maistuu samanlaiselta kuin jo tunnettu ruoka, uusi kokemus lisätään lapsen pidettyjen ruokien listalle.
Kahden vuoden iässä lapsi tunnistaa jo ruokia, joita se on syönyt ja joista se on pitänyt aikaisemmin. Se myös alkaa hyväksyä pieniä muutoksia ruuan ulkonäössä, esimerkiksi rikki menneen keksin. Vaikka pienet muutokset ruuan ulkonäössä sallittaisiin, ruoka joka ei vastaa näköön perustuvaa mallia, jätetään syömättä edes maistamatta.
Äskettäin on myös saatu viitteitä, että jokaisella ihmisellä on oma erilainen makureseptorien joukkonsa ja että maun kehittyminen johtuu vain yhdestä geenistä. Ihmisillä on esimerkiksi erilainen kyky maistaa joitain karvaita yhdisteitä.