Valo-ohjaus softien tilanne, jne..

8 posts, 1 page, 9,989 views

golem

Posts: 1,395

#1 • • golem Golem
Mikäs nykyään on valo-ohjauksen tilanne? Mua kiinnostais vähän ehkä opetella asiaa.

Ilmeisesti Martin Lightjockey + sen USB-DMX dongle on muodostunut de fakto standardiksi. Thomannilla dongle maksaa 888eur, eli aika kallis. Mitä halvempia vaihtoehtoja on tarjolla...?

Sellanen softa ku MagicQ ainakin näytti mielenkiintoiselta, ja ilmeisesti softaa ei oo sidottu mihinkään tiettyyn UXB dongleen. Äkkisellä googlettamisella Enttec USB donglea suositeltiin jossain artikkelissa (ja maksaa kuulemma 55eur), mutta en löydä mistä sellaisia voi ostaa. Thomannilta halvin dongle + softa on Daslight, n. 150eur, huomattavasti kalliimpi siis.

Eli saako noita n. 50eur dongleja mistään, ja onko ne mistään kotoisin? Mikä on halvin kätevä ratkaisu jos haluaa uskottavasti ja vakaasti ohjata valoja..?

Pystyyks tota MagicQ:ta ohjaamaan midi-controllerilla, jos kytkee toiseen USB-väylään jonkun perus slider midi-kontrollerin...? Ja tiedän, joku varmaan sanoo et vakavasti otettava vaihtoehto olis oikee valopöytä, mut se ei oo kovin realistinen vaihtoehto, jos ohjaa valoja ehkä max. 2 kertaa vuodessa jos sitäkään.
UzU

Posts: 2,361

#2 • • UzU [33100]
Enttecin USB Pro dongle Soundatasta (soundata.fi) n. 150e ja Chamsysin MagicQ niiden kotisivuilta niin pääset jo todella pitkälle.

Martinin Light jockey on ns. standardi tuolla yökerho-puolella. Siinä, kuten kaikissa muissakin softissa on ne hyvät ja huonot puolensa. Sen "ilmainen pikkuveli" on Freestylerdmx. En ole itse käyttänyt kunnolla, mutta ainakin äkkiseltään käyttöliittymä on hyvin samanlainen kuin LJ:ssä. Ohjelmasta löytyy tuki usealle eri DMX-rajapinnalle (kuten Enttec USB PRO) ja MIDI-tuki.

MagicQ:lle on saatavissa erillinen MIDI Interface, jonka kautta pystyy käyttämään MIDI-ohjaimia. Itselläni ei ole siitä kokemusta. LJ:n saa juttelemaan myös MIDI-laitteiden kanssa, jos ei muuten niin riittävästi koodarin taitoja käyttämällä.

Mitä tarkoitat uskottavalla valo-ohjauksella? "Oikeat" valomiehet nauraa sulle aina kun menet PC:n kanssa keikalle, mutta oikeastaan kukaan ei näe lopputuloksesta millä sä duunis teet, jos osaat hommas. Tää on vähän sama kuin vinyyli vs. cd tai Apple vs. PC väittely. Molemmat (MagiQ ja LJ) on kyllä vakaita Windows XP pohjalla. Vistassa LJ ei ainakaan jokunen aika sitten vielä pyörinyt ollenkaan.

Näitä erilaisia softia löytyy monia ja mielipiteitä niiden puolesta ja vastaan vähintään yhtä paljon. Se on vähän että mitä tottuu käyttämään.
Sampson

Posts: 634

#3 • • Sampson Bujashaka

Replying to Valo-ohjaus softien tilanne, jne..:

UzU, 25.12.2009 01:10:
Näitä erilaisia softia löytyy monia ja mielipiteitä niiden puolesta ja vastaan vähintään yhtä paljon. Se on vähän että mitä tottuu käyttämään.



joo, amen tohon. Lopputulos ratkaisee, niinkuin sanoit. Pelkkä pc-ohjaus kun on tottunut tiskiin on kyllä meiksinkin mielestä vähän kangerteleva. Varsinkin konemusakäytössä, kun haluaa nopeasti reagoida musiikkiin ja tilanteisiin, itselleni paras ratkaisu on tiski. Hogin tiskejä tulee itse käytettyä.

Das Lightiin tuli tutustuttua myös, mutta ei kyllä saanut meiksiä innostumaan. Chamsyssi, pc-wingillä ja kosketusnäytöllä on suhteellisen hyvä ratkaisu, mutta ei tosiaan mikään ilmainen. Tuntuu, että Chamsys on vallannut monen valomiehen sydämen. Itse en oo ihan myyty vielä tolle. Tosin paljon on vielä opeteltavaa tosta softasta.

--
It soul good, bros and hos
-Bujashaka

Parker

Posts: 609

#4 • • Parker I see music and hear lights / Wanabi LD
Tiski vs läppäri... Hogi vs mummo... Kaikkien kanssa voi aina kilpailla... Ihan sama mikä on käytössä, kunhan osaa käyttää oikein ja väärin saaden hyvän lopputuloksen...

Enttecin Open USB DMX:n en enää koske pitkälläkään tikulla... Syystä että siitä uupuu pari pikku ominaisuutta: ylijännitesuoja ja bufferointi.

Jos Enttecin palikoita haluaa käyttää, niin suosittelen DMX USB Prota. Tai jos softa tukee Artnettiä niin ODE tai DMXEthergate Mk2.
flatstick

Posts: 343

#8 • • Edited flatstick UG-/// Liquid Skies // Playaz Club
Onhan mummon klittaa ja nännii kiva hiplata, mut eiks täs nyt softapohjaisesta härdellistä puhuttu? Ite olen täysin vakuuttunu e-cuesta, jossa faderunitti ja tietty butler (1024 kanavaa parissa avaruudessa)... Kykenee ohjaamaan myös wlanin yli jne. eikä _todellakaan ole kallis_ hinta-laatuun nähden ~600e. Softa tukee kyl muitaki dmx-härdellei, joten miksei sellainen 50 vekotinkin toimis.

Ainoa miinus softassa on tuikkujen dippauksissa, vois näyttää kytkimien asennon valmiina, ettei tarvii laskee, mutta eipä tossa kauaa mene..

Verrattuna e-cueen, Chamsys on aivan hanurista, samoin kuin LightJockey.

--
Rahat vai kolmipyörä?!
Don't fight the feeling..