Makina [artikkeli espanjalaisesta hardtrance / happy hardcore musiikki genrestä] Kirj. DJ Meke

2 posts, 1 page, 6,800 views

Meke

Posts: 2,083

#1 • • Edited Meke GT Digital, BCN Records
8fvjuNa.jpg


Kirjoittajan johdanto:
Jotkut tietävät ja jotkut eivät mutta aloitin makinaa soittamaan vuonna 2007 koska monet uudemmatkin makinabiisit muistuttavat 90-luvun hardtrancea (vanha hardtrance ja reivi on sellaista mitä niin rakastan). Kirjoitin tämän tietojen pohjalta mitä olen löytänyt netistä ja espanjalaisten ystävieni avustuksella.
Tässä siis hieman luettavaa jos tahtodot perehtyä melko tuntemattomaan konemusiikki genreen.
T: DJ Meke


MAKINA
MAKINA (juontaa nimensä espanjan kielisestä sanasta máquina joka tarkoittaa konetta)

Makina sai alkunsa Espanjasta ja on tyyliltään samanlaista kuin UK hardcore, mutta ottaa myös vaikutteita mm. bouncy techno ja trance genreistä.
Espanjalainen makina määritellään yleensä vaimean mutta korkean oktaavin syntetisaattoreilla ja iskevämmällä kick rummulla kuin esimerkiksi samalaisissa UK:ssa tehdyissä raidoissa.
Osa makinasta muistuttaa vanhaa 90-luvun tyyliä jota kuvaavat sanat bouncy ja cheesy. Myös UK hardcore tyylistä makinaa löytyy sekä hyvin hardtrancemaista.
*Kirjoittajan kommentti: makina ottaa vaikutteita myös 90-luvun (hard)trancesta ja Saksa hardtrancesta.

Kenties kuuluisin makina biisi on Newton – Streamline (1994) joka soi Pepsi:n tv-mainoksessa vuonna 2006.
Lähde: http://en.wikipedia.org/wiki/Streamline_%28song%29

Video Pepsi mainoksesta:



Historia:
MAKINA syntyi 1990-luvun alussa Valenciassa, Espanjassa. Johdettu toisesta tyylistä nimeltään Bakalao, joka oli todellisuudessa paikallisten toimesta annettu nimi elektroniselle tanssimusiikille jota soitettu yhdessä pop / rock-musiikin kanssa Valencian klubeissa 1980-luvun jälkipuoliskolla.
Nämä elektroniset tyylit koostui lähinnä elektronista tanssimusiikista, teknosta, housesta ja Hardcoresta. Vuosien saatossa makina kehittyi soundillisesti ja muuttui nopeammaksi.

Makina genre sai huomiota vuonna 1991 kun espanjalainen tuottaja, Chimo Bayo, julkaisi singlensä "A Si Me Gusta A Mi (X-Ta Si, X-Ta No)". Single menestyi ympäri eurooppaa ja genre sai lisää näkyvyyttä. Tuottaja Julio Posadasia on pidetty makina tyylin yhtenä ensimmäisistä luojista ja tärkeimmistä makina tuottajista. Hän julkaisi vuonna 1993 ensimmäisiä makina biisejään Proto nimisellä levylabelillä omalla ja alias nimillä.
Vuosina 1995 - 1997 genre kasvoi espanjassa hyvin suosituksi kun makina tyyliset biisit nousivat espanjan single listojen ykkössijoille. EX-3 niminen makina tuottajaryhmä tekivät kaksi ykkössijan hittiä: "Extres" ja "Ex-P-Cial" vuosina 1995 ja 1996.

Nyt makina on maailmanlaajuinen musiikigenre, tuottajien ja tiskijukkien kera.

Klubeilla, kuten Chasis, Pont Aeri, Hangar 13, Activa, Scorpia, Kontrol, X-Que? ja monilla muilla, on ollut tärkeä osa auttaa makinaa tulemaan siksi mitä se on nykyisin.
Vuonna 1999 makinasta tuli hyvin suosittua Koillis-Englannissa. Varhaiset tapahtumat, klubit ja organisaatiot kuten After Dark 2, New Monkey, Bouncy Bass, The Darkside, and Powerhouse, esittelivät makinan reivaajille. Vielä olemassa olevat klubit The Beginning ja Hanger 13, pitävät edelleen säännöllisesti makina tapahtumia. Eclipse tapahtuma Spennymooren Cube yökerhossa järjestää hyvin suosittuja limudisco reivejä ala-ikäisille.
Makina on myös onnistunut löytämään tiensä Skotlantiin Glasgow´n kaupunkiin (Dimensional nimiseen klubiin) Koillis-Englannissa pidettyjen tapahtumien ja CD:tten (miksausten) mukana .
*Kirjoittajan kommentti: Skotlantilaisen UK hardcore tuottajan Scott Brownin biisejä julkaistiin makina labeleillä 2000-luvun alussa ja ne yhdistettiin makina musiikkiin. Tällä ollut varmasti vaikutusta Glasgow´n makina kulttuurin.

Espanjalaisten makina klubien promoottorit ovat suosineet ja tuoneet 90-luvun Saksa hardtrance tuottajia / DJ:tä tapahtumiinsa kuten: DJ Gollum (Active 07), Gary D (Scorpia 98), Cocooma (Pont Aeri 98), DJ Manga (Pont Aeri 08).
Heidän tuottama musiikki on hyvin lähellä makinaa ja monesti DJ:t soittavatkin 90-luvun Saksa hardrancea makinan kanssa. Myös hardcore on saanut vahvaa kannatusta ja mainittakoon lyhyesti että Paul Elstak ja Angerfist ovat vierailleet Pont Aeri klubilla.

Tuottajilla, kuten Ruboy, Pastis ja Buenri, Sistema 3, Skudero, Xavi Metralla ja Gerard Requena (CJ Rolo), on ollut tärkeä rooli pitää genre elossa. Vaikka he eivät enään aktiivisesti tuota makinaa, heidän tekemät kappaleet soivat vieläkin maailmanlaajuisesti. Nyt Englannilla on iso rooli pitää makina menossa mukana koska siellä on monia ihmisiä jotka aktiivisesti tuottavat sekä soittavat makinaa niille omistetuissa klubi tapahtumissa.

Uudempia tuottajia ovat: Shox (joka tuonut freeformin Espanjaan), David Traya, JD-Kid, Xavi BCN, Jordi K-Staña, K-rlo-S DJ,DJ Memonik, DJ Nau, DJ Meet, Hino, DJ Cesar, DJ Fraki, Ray & Suly, Javi Tracker, DJ Da-Bit, Dani Delirio, T-TY & Kullere, PJ Makina (Englannin tunnetuin makina tuottaja), Core Creator (alias. DJ Scott, toinen tunnettu Englantilainen makina tuottaja), Triple XL (jälleen yksi Britti tuottaja), M-Project (Japanin tunnetuin makina tuottaja), DJ Depath (toinen tunnettu Japanilainen makina tuottaja), DJ Caësar 9114 (Ranskan tunnetuin makina tuottaja).

Miksaustyyli:
Makina musiikissa on ”melodia” ja ”base” tyylisiksi kutsuttuja biisejä. Melodia biisejä on enemmän ja ne ovat kuin mitkä tahansa ”normaalit” biisit melodioineen, mahdollisen lauluineen, suvatoineen, alku-, keski- ja loppukohtineen jne. Base tyyliset biisin ovat kuin loopattuja biisin raakileita joissa kick drum ja acid (tunnetaan nimellä acidbase) tai lyhyet vokaali samplet ovat pääosassa. Joissakin on suvantoja ja joistakin ne puuttuu täysin. Osassa taas suvantojen tilalle on pistetty breakbeattiä. Kaikenlaiset melodiat niistä on karsittu pois.
Base biisien päälle soitetaan melodia biisejä tuomaan lisäpotkua tai vaihtelua DJ setteihin. Useasti DJ soittaa melodia biisiä ja base biisiä samanaikasesti ja etsii tai miksaa kolmatta biisiä mukaan (yleensä melodia biisiä). Järjestys siis on melodia – base – melodia – base...tai vaikkapa melodia- melodia – base – melodia- melodia.
* Kirjoittajan kommentti: En ole kuullut että DJ soittaisi kahta base biisiä peräkkäin.

Remember biiseiksi kutsutaan vanhoja tai 90-luvun klassikko biisejä.

Tässä esimerkki kuinka base biisi soi aluksi yksin ja melodia biisi heitetään kehiin ja annetaan kummankin biisin soida päällekkäin:
Pastis & Buenri @ Activia 2008

Ja melodia sekä base biisit päällekkäin:


Toinen esimerkki. Melodia sekä base biisit päällekkäin:



Perinteistä miksaustyyliä on myös paljon mutta Espanjassa useasti tykätään soittaa biisejä päällekkäin, joskus onnistuneesti ja joskus taas huonolla menestyksellä.

Makina genressä ehkäpä juuri miksaustyylin takia vinyylien arvostus ja käyttö on yleistä: niiltä on todella nopea soittaa melodia ja base biisejä.
*Kirjoittajan kommentti: Useasti vinyylin B-puolelta löytyy base biisi.
Digitaalisen musiikin myötä vinyylien valmistus on vähentynyt mutta myös Espanjan nykyinen taloustilanne on osasyyllinen tähän.

Nykyhetki ja tulevaisuus:
Makinaa tuotetaan edelleen pääosin Espanjassa, Ranskassa, Englannissa ja Japanissa. Uusia tuottajia löytyy erimaista ja tuottajat tekevät vanhan 90-luvun tyylistä makinaa ja uudempaa. Siihen sekoittuu dubsteppiä, d&b:tä ja freeformia. Freeform onkin jo nousemassa Espanjassa (kiitos mm. Finrg:n ja Shox tuottajan) mutta tulevaisuus näyttää miten se vaikuttaa pitkällä tähtäimellä makina genreen.

Levy-yhtiöitä:

- 089 Records
- Acceleration
- ADN Sound
- Al-khemie Records
- Bit Music
- BuddaBeats
- Burning Chrome Records (Japan)
- Chasis Records
- Cyber Music
- Dinamik Records
- Distorted Records
- Distrito Records
- DJ's at Work
- Ecko90
- Extasia Records
- Force 10 Records (UK)
- Future Records
- GMC RECORDS (UK)
- Hard Drive
- Illusions Records
- INTOX
- Jewel Of The Crown
- Jewel Up Records
- La Festa Records
- Makina Inside
- Makina Revolution
- Makinaforce
- Mirakle Records
- MKN Records
- Newcomers Sound
- Nox Records
- O.E.R.
- Pastis Records
- PN Records
- Pont Aeri Records
- Pressure Records
- Retro Gold Future
- Rlk Music
- Ruboy Records
- Sasy Records
- Sinthetic Records
- SpeedSadd
- T-TY Records
- Theoric Records
- Tri-Format (UK)
- United Records
- Uptempo
- Visionary Works
- wASI & BCn
- Xque Records
- XXL Rmx's


Tuottajia ja tiskijukkia:
DJ Davey Energize (UK, Ireland)
DJ Nox (Producer/DJ) (Germany/Russia)
Dany BPM (Producer/DJ) (Spain)
Pastis (Spain)
Buenri (Spain)
DJ Konik (Spain)
DJ Ruboy (Producer/DJ) (Spain)
Gerard Requena / CJ Rolo (Spain)
DJ Serna (Spain)
DJ Gary MC (Producer/DJ) (Scotland,UK)
Javi Tracker (Producer/DJ) (Spain)
DJ Nau (Producer/DJ) (Spain)
Xavi BCN (Producer/DJ) (Spain)
Nando Dixkontrol (Spain)
DJ Sonic (Spain)
DJ Sisu (Spain)
Xavi Metralla (Spain)
Jordi K Stana (Producer/DJ) (Spain)
Raul Lokura (Producer/DJ) (Spain)
Cross B (Spain)
Manu (Spain)
DJ Contra (Producer/DJ) (Spain)
DJ Troyer (Producer/DJ) (Spain)
DJ Neuro (Producer/DJ) (Spain)
Kapital (Spain)
Javiolo (Spain)
Roger Hard (Producer/DJ) (Spain)
DJ Caësar 9114 (Producer/DJ) (France)
David Traya (Producer/DJ) (Spain)
K-rLos (Spain)
PJ Mákina (UK)
Riproar (UK)
CJ Alarm (Spain)
Frank Diaz (Spain)
Luis DM (Spain)
DJ Scott (Producer/DJ) (UK)
DJ Nemesis (Producer/DJ) (UK)
DJ Triple XL (Producer/DJ) (UK)
Skudero (Spain)
M-Project (Producer/DJ) (Japan)
Sistema 3 (Spain)

Metro - Welcome to the Metro Station [1992] hyvin varhaista “makinaa”


BR-1 - Zona Cibernetica [1995] hardtrance makinaa


Neptuno – Rave, Go! [1995] Saksa hardtrance tyylistä makinaa


T'N'T - Max-E-Mize (Toni Flash remix) [1997] Saksa hardtrance tyylistä makinaa


Doom - Face In The Dark [1997] perinteistä makinaa


Xavi Metralla – Vibrations [1997] perinteistä makinaa


Xavi Escolano - D.A.F.Y.K. [1998] Saksa hardtrance tyylistä makinaa


Pastis & Buenri – Adrenalin [1998] Saksa hardtrance tyylistä makinaa


DJ Plus & DJ Kini - New Hardcore Two [1999]


Game Over - Vibrations [1999] Saksa hardtrance tyylistä makinaa


Pont Aeri Vol 8 - Sweet Revenge(Scott Brown Remix) [2003] UK hardcore tyylistä makinaa


DJ Pinchos - How To Be [2004] Vokaali makinaa


Ruboy vs Dj Nau - Vanguard [2005] hardtrance makina


Amador, Luna X-files & Frankie - Tears Of The Moon [2006] hardtrance makina


TripleXL - HyperVibe Anthem [2007] perinteistä vanhaa makinaa


DJ Fraki - Dark Side Of Harmony [2008] hardtrance makina


Xavi BCN, Ruboy & Oscar Elemento - Paranoid Base [2008] base makina


Kubik - Kibuk Basik [2008] base makina


DJ Pastis - Human Voices (Evolution Mix) [2009] hardtrance makina


DJ Rulf – Flamenkytus [2009] hardtrance makina


DJ Fraki – Atomic Base [2009] base makina


PJ Makina - Motivate [2010] perinteistä vanhaa makinaa


DJ Memonik - Tarsonis [2012] hardtrance makina


Haastatteluita:

Ruboy
Makinan legendaarinen tuottaja
http://www.makinaforce.com/?p=1561

Shox
Espanjan kuuluisin freeform tuottaja
http://www.makinaforce.com/?p=1434

Xavi BCN
Espanjan yksi tunnetuimmista makina tuottajista
http://www.makinaforce.com/?p=1167

M-Project
Japanin tunnetuin makina tuottaja
http://www.makinaforce.com/?p=824

PJ Makina
Skotlantilainen makina tuottaja.
http://www.makinaforce.com/?p=553


Makina suomessa:

Suomessa makinaa soittavat mm. DJ Neon (Säde) ja DJ Meke (BCN Records, Sinthetic Records Digital).
Heidän kummankin tuotantoa löytyy espanjalaiselta makina labelilta (Sinthetic Records Digital) vaikka biisit eivät oikeata makinaa olekkaan vaan enemmän saksa hardtrancea ja freeformia.
Dj Neon & Waily - This Time It's War (Aliens Revenge 2012) (Sinthetic Records Digital)
SamHard vs Meke - Paxilon (Sinthetic Records Digital)
Dani Delirio - Maximum Sansgutz (SamHard vs. Meke Nordic Alliance Remix) (Sinthetic Records Digital)
DJ Meke ja Xavi BCN tuottivat yhdessä makina biisin (My House) vuonna 2014 mikä julkaistiin Japanilaisella makina labelilla (Burning Chrome Records).

DJ Neon soittaa makina biisin

DJ Meke soittaa makina biisin 0.00-2.14 min)

Xavi BCN & DJ Meke - My House

DJ Meke - Re-Rave

Ruboy vs DJ Meke - Utopia


Lähteet:
http://en.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1kina
http://www.makinaforce.com/
http://www.makinamania.net/

--
Ruboy Records, GT Digital, BCN Records, Burning Chrome Records, Sinthetic Digital, Electronica Exposed, Finrg Recordings, Audio Reanimation, Freeformaniacs, Ruffbeatz